OUG nr. 34/2024, adoptată anul trecut, a instituit cadrul legal pentru acordarea unui sprijin material cuplurilor mamă–nou-născut aflate în situații de vulnerabilitate. Măsura constă în acordarea unui tichet social în valoare de 2.000 de lei, emis pe suport electronic, însoțit de sprijin auxiliar precum sesiuni de informare privind igiena, consiliere pentru alăptare și îngrijirea nou-născutului, precum și facilitarea accesului la servicii medicale și sociale.
Pentru continuarea programului, Guvernul a adoptat OUG nr. 28/2025, act normativ care a intrat în vigoare pe 24 aprilie și care modifică și completează prevederile OUG nr. 34/2024. Noile reglementări urmăresc, printre altele, clarificarea responsabilităților instituționale, stabilirea unor termene clare pentru etapele de implementare și asigurarea fluxului financiar necesar derulării programului.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Guvernului, emiterea tichetelor sociale pe suport electronic va începe în perioada următoare. Astfel, autoritățile pregătesc oficial reluarea măsurii, continuând implementarea aceleași scheme de sprijin începută anul trecut.
Cine poate beneficia de sprijin
Valoarea tichetului este de 2.000 de lei, acordat într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut. Banii pot fi utilizați pentru achiziționarea produselor necesare îngrijirii copilului, precum scutece, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte pentru nou-născut, articole medicale și sanitare pentru mamă și copil.
Conform OUG 34/2024, pot beneficia de acest ajutor următoarele categorii de mame:
-
mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la oricare dintre componentele venitului minim de incluziune;
-
mamele cu dizabilități;
-
mamele aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, violenței domestice sau alte situații de vulnerabilitate identificate prin anchetă socială);
-
mamele fără acte de identitate;
-
mamele minore;
-
mamele fără cetățenie română, provenite din zone de conflict.
Atenție! Sprijinul poate fi solicitat doar în termen de trei luni de la nașterea copilului, conform definiției de „nou-născut” stabilite prin actul normativ. Autoritățile locale sunt cele care verifică vârsta copilului în momentul identificării cuplului mamă–nou-născut.
Potrivit OUG nr. 28/2025, tichetul social pentru nou-născut va putea fi folosit timp de șase luni de la data alimentării cardului, și nu de la data emiterii acestuia, așa cum era prevăzut anterior.
Această măsură face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027, finanțat prin Fondul Social European Plus și Fondul European de Dezvoltare Regională, program aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022. Astfel, sprijinul va fi acordat pe toată durata perioadei 2024–2027.
Comentarii articol (0)