- Proiectul de OUG vizează simplificarea procedurilor administrative în urbanism și construcții, cu scopul de a reduce durata medie de eliberare a autorizațiilor de construcție de la 270 la 135 de zile.
- Se introduce conceptul de avizare tacită - avizele se consideră acordate dacă autoritățile nu răspund în termenul legal, iar documentațiile depuse sunt considerate complete dacă nu se solicită completări în 15 zile.
- Termenele pentru emiterea avizelor sunt reduse substanțial - maximum 30 de zile pentru avizele de oportunitate și 15 zile pentru majoritatea celorlalte avize, cu excepții specifice pentru anumite autorități.
- Proiectul elimină "avizarea în cascadă" și interzice perceperea de taxe multiple pentru documentațiile de urbanism, reducând astfel costurile pentru dezvoltatori și accelerând procesul de autorizare.
Ministerul Dezvoltării a pus joi în dezbatere proiectul de OUG privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor, care vine ca răspuns la necesitatea stringentă de simplificare și accelerare a procedurilor administrative în această zonă, în contextul unui obiectiv destul de ambițios asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv acela de a reduce cu cel puțin 50% durata medie de eliberare a autorizațiilor de construcție, de la 270 la 135 de zile comparativ cu anul 2020.
În condițiile în care noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor se află încă în proces legislativ și va intra în vigoare cel mai devreme în toamna acestui an, spune inițiatorul proiectului de față, Guvernul trebuie să promoveze măsuri intermediare urgente pentru a evita pierderi financiare majore și riscul nefinalizării unor proiecte finanțate din fonduri europene. Ministerul Dezvoltării subliniază că, în prezent, între emiterea certificatului de urbanism și eliberarea autorizației de construire se pierde, în medie, peste un an, iar pentru planurile urbanistice generale (PUG) timpul poate depăși cinci ani.
Concret, proiectul de față propune modificări la două acte normative importante: Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Modificările la Legea urbanismului
Noua ordonanță prevede termene clare pentru emiterea avizelor de oportunitate, stabilind un termen maxim de 30 de zile pentru autoritățile locale de a răspunde solicitărilor. În plus, neemiterea avizului în acest termen va constitui contravenție, sancționată de Inspectoratul de Stat în Construcții cu amendă între 3.000 și 10.000 lei. Dacă, în primele 15 zile, primăria nu comunică lipsuri ale dosarului, acesta se consideră complet, proiectul introducând astfel, practic, conceptul de avizare tacită.
Printre modificările importante se numără și interzicerea perceperii de taxe multiple pentru avizarea documentațiilor de urbanism, ceea ce va reduce costurile pentru dezvoltatori. Proiectul aduce în Legea urbanismului un cadru unitar pentru toate avizele - se propune eliminarea „avizării în cascadă”, toate avizele trebuind solicitate simultan, nu se vor mai putea cere documente care depășesc conținutul-cadru și se limitează termenul general de răspuns la 30 de zile, cu excepții specificate pentru anumite autorități, cum ar fi cele care se ocupă cu protecția mediului sau a monumentelor istorice.
În cazul în care documentația depusă este considerată incompletă, autoritățile au obligația de a solicita clarificări, completări sau modificări într-un singur răspuns, motivând tehnic și juridic cerințele. De asemenea, dacă nici observații, nici avizul nu sosesc în termen, documentația depusă se consideră corectă și completă, entitățile sesizate având obligația de a emite avizele în termen de 15 zile calendaristice de la epuizarea termenelor. Mai mult însă, dacă avizele nu sunt emise în termen acestea se consideră a fi acordate, potrivit proiectului de ordonanță.
De asemenea, avizele vor rămâne valabile până la aprobarea finală a documentației, indiferent de termenele interne ale emitentului.De asemenea, documentul în dezbatere prevede că avizele emise rămân valabile până la finalizarea lucrărilor, cu condiția să nu intervină elemente noi care să schimbe condițiile inițiale de avizare. În plus, autoritățile locale vor fi obligate să prioritizeze documentațiile pentru investițiile finanțate din PNRR, accelerând astfel realizarea proiectelor de infrastructură.
„Art. II
(1) Cu respectarea prevederilor art. 47 din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, orice prevederi din planurile urbanistice generale aflate în vigoare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, care cer elaborarea de planuri urbanistice zonale pentru zone ce au deja reglementări urbanistice suficiente pentru autorizarea construcțiilor, respectiv stabilind funcțiuni admise, interzise, permise cu condiționări, regim de înălțime maxim, retrageri, indicatori, rețea stradală și accese, procent de ocupare a terenului și coeficient de utilizare a terenului, își încetează aplicabilitatea.
(2) Este interzisă solicitarea de elaborare de planuri urbanistice zonale doar pentru a elimina interdicția de construire sau doar pentru a reglementa un lot cu o dimensiune minimă stabilită aleatoriu prin PUG, pentru situațiile prevăzute la alin. (1)”, mai prevede proiectul de OUG.
Modificări la Legea 50/1991
Proiectul prevede, în aceași linie ca în cazul legii de mai sus, că instituțiile avizatoare vor avea la dispoziție doar 15 zile de la depunerea solicitării pentru a emite avizul, cu excepții bine delimitate:
-
protecția mediului – 15 zile de la finalizarea procedurii de mediu;
-
monumente istorice – 30 zile de la ședința comisiei de specialitate;
-
comisiile tehnice din ministere – 15 zile după ședință;
-
ISU – 15 zile de la depunere;
-
Autoritatea Aeronautică Civilă Română – 30 zile.
Solicitarea de completări va putea fi făcută o singură dată, motivat tehnic și juridic. Beneficiarul va avea între 5 și 60 de zile pentru a transmite clarificările. După depunerea completă, avizul sau refuzul motivat va trebui emis în maximum 15 zile și nu va mai fi retrimis comisiei, tocmai pentru a se evita „buclele procedurale”.
Dacă termenele de mai sus sunt depășite, avizele se consideră acordate tacit (cu excepția celor emise de instituțiile de apărare și securitate). Autoritatea de autorizare poate emite autorizația de construire pe baza dovezii că solicitantul a depus documentația completă și s-au împlinit termenele. Responsabilitatea pentru informațiile necomunicate va revini entității care a întârziat.
Totuși, beneficiarul care construiește în baza avizelor tacite va trebui să respecte integral toate normele în vigoare și să depună diligențe pentru identificarea rețelelor edilitare, zonelor de protecție etc., chiar în lipsa unui aviz explicit (cu toate acestea, prevederea e redundantă, întrucât postulează ideea că în alte cazuri legea nu ar trebui respectată...).
De asemenea, avizele emise la faza de certificat de urbanism, studiu de fezabilitate sau DALI rămân valabile până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu apar factori noi ce trebuie luați în considerare.
„Art. IV Avizele și acordurile emise, solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenție, își păstrează valabilitatea până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condițiile care au stat la baza emiterii acestora, respectiv soluțiile tehnice la faza de documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire, până la finalizarea executării lucrărilor corespunzătoare pentru care au fost eliberate, respectiv până la încheierea procesului-verbal de recepție finală corespunzător”, prevede, mai exact, proiectul de OUG.Ce mai prevede proiectul:
- interdicția schimbării responsabilului de dosar pe parcursul procedurii;
- 45 zile pentru ca toate instituțiile avizatoare să-și revizuiască procedurile interne, conform viitoarei ordonanțe;
- prioritizarea avizării investițiilor PNRR și interdicția perceperii de taxe pentru lucrări publice; analiză periodică a cazurilor de aviz tacit, dar și sancțiuni (amenzi între 3.000 și 10.000 lei) pentru neintroducerea la timp în comisii.
În fine, în 90 de zile de la publicarea ordonanței, Ministerul Dezvoltării trebuie să publice metodologia de monitorizare a avizării tacite.
Atenție! Proiectul de OUG se va aplica doar după ce e adoptat și publicat în Monitorul Oficial.