Decembrie este prin excelenta luna cadourilor. In randul celor care ne fac daruri in aceasta perioada se strecoara si bancile care ne ispitesc cu mici concesii.
In apropierea sarbatorilor, BRD imbraca haina generozitatii si acorda noul credit de nevoi personale cu o perioada de gratie de o luna de zile. Cei care contracteaza un credit pana pe 25 decembrie incep sa plateasca ratele abia dupa ce sarbatorile au trecut. Noul credit de la BRD vine si cu o perioada mai mare de rambursare, dar si cu dobanzi diferentiate in functie de perioada de contractare.
Dobanzi diferentiate in functie de perioada creditului
BRD practica valori diferite ale dobanzilor in functie de moneda in care se contracteaza imprumutul si de perioada de contractare aleasa.
Astfel, dobanzile la lei sunt fixe, in timp ce creditele in EUR au o dobanda variabila, stabilita in functie de indicele de referinta Euribor. Pe site-ul bancii se precizeaza ca dobanzile la creditul Expresso in euro pornesc de la 10%.
Dobanzile la lei incep de la 10,5% in cazul unui credit pe maxim 48 de luni, ajung la 13,5% pentru intervalul 49-84 de luni si se opresc la valoarea de 16% daca imprumutul va fi rambursat in 10 ani.
La creditele in EUR, cea mai mica dobanda, de 10% o platesc cei care contracteaza creditul pe o perioada cuprinsa intre 6-48 de luni. Pentru creditele contractate pe o perioada maxima de 84 de luni, dobanda este de 11%, in timp ce pentru imprumutul pe 10 ani se percepe dobanda de 12,5%.
Comisioane identice
Daca dobanzile difera, in functie de mai mai multi factori, in privinta comisioanelor exista un consens. Comsioanele sunt identice, idiferent daca imprumutul este in lei sau in valuta. Nici perioada de contractare nu influenteaza numarul si valoarea comisioanelor.
La acordarea creditului se plateste un comision de 2,5% din suma acordata. De la Call Center-ul bancii ni s-a precizat ca valoarea acestui comision se retine din suma acordata sau se plateste separat. Pe site-ul bancii se ofera o informatie suplimentara: valoarea minima a comisionului este de 180 RON, iar cea maxima de 800 RON. Asadar daca imprumutul este de 40.000 RON nu veti plati 1.000 RON, ci „doar” 800 RON.
Banca percepe lunar un al doilea comision, cel de administrare sau de gestiune. Acest comision este de 0,3%, se calculeaza lunar si se aplica la soldul creditului.
Asigurarea de viata
Complementar creditului este necesar sa se incheie o polita de deces si invaliditate permamenta. Aceasta polita se incheie pe toata perioada creditului, in momentul in care se semneaza contractul de credit.
Asigurarea de viata este stabilita la 0,085%, se plateste lunar, si, la fel ca si in cazul comisionului de gestiune, se calculeaza la soldul creditului.
Imprumutul in euro este mai avantajos decat cel in lei
Conform consilierilor BRD, la un venit net de 1.500 RON, banca imi acorda pe o perioada maxima de 10 ani un imprumut in lei in valoare de cel mult 26.800 RON (aproximativ 7600 de euro) sau unul in euro de 8.700 EUR.
Dupa cum se observa, cu un imprumut in euro se poate obtine o suma mai mare de bani.
In cazul imprumutului in lei, trebuie platita o rata lunara de 450 RON, iar in cazul celui in euro 128 EUR, adica tot in jur de 450 de lei. Cu alte cuvinte, cu imprumutul in euro castig 1.100 de euro.
Consiliera bancii mi-a precizat insa ca respectivele rate nu includ decat capitalul si dobanda. Suplimentar, mai trebuie platit si un comision de gestiune si o asigurare de viata, asa incat valoarea ratelor va creste. Mai precis, este vorba de o rata de 552 RON, respectiv 160 EUR in prima luna, pentru a se diminua treptat intrucat cele doua costuri lunare se aplica la soldul creditului.
Comentarii articol (0)