"Fondurile de investitii sunt extrem de active pe pietele imobiliare din Europa si Statele Unite ale Americii. Europa de Est este tinta predilecta, astfel incat cele mai importante proprietati din regiune apartin acum fondurilor de investitii. Acestea urmaresc proprietati care aduc venituri constante, sigure, pe termen lung, cu chiriasi de anvergura. Ele isi dimensioneaza rentabilitatea raportata la riscul asumat. Acum, in Europa fondurile de investitii obtin randamente intre 3-6 la suta, in Europa de Est intre 5-8 la suta si in Romania intre 7-10 la suta. Aceste sume sunt date de riscul asumat de fondurile de investitii. Diferenta intre valori este data de tipul si valoarea proprietatii, de chirias, de legislatie. Exista fonduri de investitii care fac achizitii de la cateva milioane de euro la sute de milioane. Depinde si de tipul fondului de investitii: public sau privat. Fondurile publice fac achizitii mari, de portofoliu. Cele private fac achizitii de mai mici dimensiuni. Daca riscul este mic, orice afacere este de interes, deci nu exista o predilectie pentru o anume zona", a precizat Alexandru Nitescu.
Deoarece piata, in Romania, se concentreaza in Capitala este normal ca fondurile sa fie interesate de aceasta zona. Daca piata imobiliara devine atractiva si-n alte orase - Constanta, Timisoara, Iasi (orase mari), fondurile de investitii se vor orienta si spre acestea.
In randul investitorilor traditionali in piata imobiliara, cum ar fi cei din Israel, Irlanda, Spania, piata imobiliara romaneasca este cunoscuta si apreciata pentru randamentele pozitive obtinute. La nivelul micilor investitori nu prezinta asa de mare atractivitate din cauza unor factori mai putin predictibili. Marii investitori sunt deja prezenti in Romania de foarte multi ani, sunt foarte activi si deja au portofolii importante de proprietati. Investitorii institutionali sunt printre cei mai conservatori investitori din piata imobiliara.
"Pe masura ce mediul de afaceri in piata imobiliara se va imbunatati si piata se va maturiza vor fi prezenti si din ce in ce mai multi investitori, inclusiv din categoria micilor investitori, care de obicei sunt imobili. Datorita potentialului economic al unei piete nedezvoltate, cu o populatie numeroasa, ale carei venituri cresc, dar si datorita integrarii in Uniunea Europeana (piata se va stabiliza si va fi regularizata), Romania a devenit cea mai cautata locatie. In mod diferit de celelalte zone din care au venit in Romania investitori, irlandezii au fost primii care ne-au testat piata prin dezvoltatori importanti. Datorita exemplului lor, multi mici investitori cumpara proprietati in Romania, atat in Capitala cat si-n orasele cele mai mari. Acestea sunt raspandite pe toata suprafata tarii: Constanta (in est si port la Marea Neagra), Brasov (in zona centrala), Iasi (in nord-est), Timisoara si Arad (in vest,aproape de granita cu Ungaria), Cluj Napoca si Oradea (in nord-vest). Este normal ca investitiile straine sa fie mai mari ca cele autohtone din mai multe motive: in primul rand puterea financiara, apoi vorbim despre experienta strainilor in ceea ce priveste investitiile imobiliare", a mai spus Nitescu.
Acesta a adaugat ca situatia se datoreaza intr-o oarecare masura si faptului ca investitorii locali au preferat in special investitiile speculative, asta facand sa nu se vada aportul lor in piata imobiliara.
Din 2007, pe termen scurt si mediu, investitiile straine vor avea un nivel mai mare decat cele locale. Fondurile de investitii vor fi instrumentele ce vor sustine aceasta caracteristica a pietei fara sa apara schimbari esentiale in peisajul finantarilor proiectelor imobiliare.
Comentarii articol (0)