Prin Legea nr. 441 au fost modificate si completate dispozitiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si ale Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, act normativ publicat in M. Of. Nr. 955/28.11.2006 ce a intrat in vigoare din data de 01.12.2006.
Av. Elisabeta Grigoriu – SCA „Banica, Marian si Asociatii” Mentionam cateva dintre modificarile legislative introduse prin legea mentionata mai sus, ce se refera la societatile comerciale:
(i) Interdictia de a avea calitatea de fondator la constituirea unei societati comerciale a fost extinsa si asupra persoanelor care au savarsit infractiunile prevazute la art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, respectiv infractiunea de bancruta simpla, infractiunea de bancruta frauduloasa, gestiune frauduloasa, infractiunea de delapidare, acestea din urma daca sunt savarsite de catre administratorul judiciar ori lichidatorul averii debitorului, precum si de orice reprezentant sau prepus. (art. 6).
(ii) in ce priveste cuprinsul actului constitutiv al societatilor cu raspundere limitata (SRL) si ale celor in nume colectiv (SNC) si in comandita simpla (SCS), modificarile substantiale privesc: restrangerea datelor informative despre asociati, lipsa necesitatii introducerii emblemei in cuprinsul actului constitutiv, lipsa necesitatii de a preciza data la care se va varsa integral capitalul social subscris, lipsa mentiuni privind administratorii in sensul ca acestia pot fi persoane fizice sau juridice. In cazul societatilor cu raspundere limitata, daca au fost desemnati cenzorii sau auditorul financiar s-a introdus obligatia ca in actul constitutiv sa fie cuprinse datele acestora de identificare.(art. 7)
Datele de identificare vor cuprinde urmatorele:
- pentru persoanele fizice: numele, prenumele, codul numeric personal si, daca este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislatiei nationale aplicabile, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia;
- pentru persoanele juridice: denumirea, sediul, nationalitatea, numarul de inregistrare in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale aplicabile.
(iii) in ce priveste cuprinsul actului constitutiv al societatilor pe actiuni (SA) sau in comandita pe actiuni (SCA), printre modificari cea care intereseaza este cea potrivit careia se cer a fi inscrise datele primilor membri ai consiliului de administratie, respectiv a primilor membri ai consiliului de supraveghere, datele de identificare a primilor cenzori sau a primului auditor financiar. Va trebui de asemenea inserat in actul consitutiv, orice avantaj special acordat, in momentul infiintarii societatii sau pana in momentul in care societatea este autorizata sa isi inceapa activitatea, oricarei persoane care a participat la constituirea societatii ori la tranzactii conducand la acordarea autorizatiei in cauza, precum si identitatea beneficiarilor unor astfel de avantaje.
(iv) prin modificarea art. 9, se stabileste modul in care poate fi varsat capitalul social in cazul societatilor pe actiuni, respectiv:
In cazul unei subscrieri integrale si simultane a capitalului social de catre toti semnatarii actului constitutiv, capitalul social varsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata:
a) pentru actiunile emise pentru un aport in numerar, in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii;
b) pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii
De asemenea, pentru societatea in nume colectiv, societatea in comandita simpla si societatea cu raspundere limitata se prevede obligatia ca acestea sa verse integral la data constituirii capitalul social subscris. (art. 91).
(v) in ce priveste capitalul social al SA si SCA a fost stabilit ca acesta nu poate fi mai mic de 90.000 lei.
Guvernul va putea modifica, cel mult o data la 2 ani, valoarea minima a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.
Un element de noutate in cazul SA este faptul ca numarul minim de actionari a fost scazut la 2, in loc de 5 asa cum era stabilit prin reglementarea anterioara.
(vi) Interdictia de a fi numit expert pentru evaluarea aportului in natura este extinsa si asupra oricarei persoane careia, ca urmare a relatiilor sale de afaceri, de munca sau de familie, ii lipseste independenta pentru a realiza o evaluare obiectiva a aporturilor in natura, potrivit normelor speciale care reglementeaza profesia. (art. 39)
(vii) Cerintele de cvorum au fost si ele schimbate pentru adunarile generale ordinare, astfel: "Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot. Hotararile adunarii generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate. Actul constitutiv poate prevedea cerinte mai ridicate de cvorum si majoritate." (art. 112 al. 1). Pentru adunarile generale extraordinare, noul cvorum cerut de lege este astfel stabilit: "Pentru validitatea deliberarilor adunarii generale extraordinare este necesara la prima convocare prezenta actionarilor detinand cel putin o patrime din numarul total de drepturi de vot, iar la convocarile urmatoare, prezenta actionarilor reprezentand cel putin o cincime din numarul total de drepturi de vot." (art. 115 al.1)
(h) A fost introdusa o noua sectiune, dupa articolul 1521 respectiv, „Sistemul dualist”, iar dupa articolul 15311 se introduce subsectiunea a III-a, respectiv, "Dispozitii comune pentru sistemul unitar si sistemul dualist" .
(i) Alte modificari privesc dispozitiile legate de dizolvarea societatilor comerciale.
Actul normativ este de imediata aplicare.
Comentarii articol (2)