Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, politicile comerciale ale Romaniei vor fi reglementate de regulile europene. In acest sens, Romania se va retrage din toate acordurile in care este parte, in afara Uniunii Europene, si va trece la aplicarea cadrului juridic comunitar al relatiilor comerciale externe al UE, informeaza EU-RO Newsletter.
Aspectul cu cea mai mare vizibilitate este tariful vamal comun. Nivelul taxelor vamale va fi, in ansamblu, mai redus fata de nivelul actual al taxelor vamale aplicate de Romania. Aceasta in conditiile in care aproape 70% din importurile si exporturile Romaniei sunt cu state membre ale UE.
Romania va aplica acordurile preferentiale comerciale ale UE Reglementarile UE in domeniul politicii comerciale comune sunt obligatorii si sunt aplicabile direct in toate tarile membre. In
acest sens, la data aderarii, Romania se va retrage din Acordul European si Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA), precum si din acordurile de comert liber semnate cu Moldova, Turcia, Israel, Serbia - Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, AELS (Asociatia Europeana de Liber Schimb).
Vor iesi din vigoare si acordurile comerciale ne-preferentiale si acordurile de cooperare economica si comerciale.
Schimburile comerciale ale Romaniei se realizeaza in mare parte in cadrul Acordurilor de comert liber (circa 83,91% din exporturi si 70,56% din importuri). Ca pondere a schimburilor comerciale romanesti in cadrul acestor acorduri, in intervalul ianuarie - octombrie 2006, pe primul loc se afla Uniunea Europeana (67,8% din valoarea exportului si 74,6% din totalul importului).
Printre acordurile de comert liber incheiate de Uniunea Europeana, care vor fi aplicate si de Romania, ca stat membru, se numara acordurile cu tarile mediteraneene, Mexic, Chile, Africa de Sud, Acordurile de Stabilizare si Asociere cu statele din zona Balcanilor de Vest. De asemenea, vor fi aplicate si acordurile comerciale ne-preferentiale in relatia cu terte state si alte angajamente in domeniul cooperarii economice si comerciale.
Uniunea Europeana este cel mai mare actor comercial global, acoperind in jur de o cincime din exporturile si importurile mondiale si joaca un rol important in promovarea comertului mondial bazat mai ales pe regulile de comert agreate in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Incepand cu anul 2007 Romania va aplica politica comerciala comuna a UE, respectiv: tariful vamal comun; schema de preferinte generalizate (SGP) a UE; masurile de aparare comerciala; acordurile preferentiale comerciale si de cooperare incheiate cu tarile terte; angajamentele comerciale din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Tariful vamal comun Dupa aderarea Romaniei la UE, nivelul taxelor vamale va fi, in ansamblu, mai redus fata de nivelul actual al taxelor vamale aplicate de Romania. Preluarea tarifului vamal comun va conduce la obtinerea, pentru operatorii economici romani, a unor conditii de acces la marfurile din import, similare celor din UE. Aplicarea tarifului vamal comun se va face fara adoptarea unei legislatii nationale specifice.
Tariful vamal comun aplicabil importurilor din tarile terte a fost instituit in 1968, o data cu incheierea procesului de inlaturare a taxelor vamale intre tarile membre UE si formarea uniunii vamale.
Tariful vamal comun se aplica uniform pe intreg teritoriul UE, avand rolul de a evita distorsionarea schimburilor prin intermediul taxelor vamale. Totodata, se evita orientarea schimburilor in functie de nivelul mai scazut al taxelor vamale in anumite tari. Nu in ultimul rand, aceasta masura raspunde nevoii de a mentine controlul la frontiera externa a Uniunii Europene. Acest instrument al politicii comerciale UE are doua componente: taxele vamale si nomenclatorul tarifar.
Preferinte tarifare pentru produse din tarile in curs de dezvoltare Schema de preferinte generalizate este un sistem de preferinte tarifare acordat unilateral de catre UE unor produse originare din tarile in curs de dezvoltare. In cadrul acestui sistem respectivele produse originare din tarile in curs de dezvoltare beneficiaza de taxe vamale reduse sau zero iar produsele originare din tarile cel mai putin avansate au acces liber la exportul pe piata UE.
SGP a UE acopera 6.900 de produse, printre tarile beneficiare de SGP a UE numarandu-se China, India, alte tari din fosta CSI (Federatia Rusa, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaijan).
Masuri de aparare comerciala UE foloseste activ instrumentele de aparare comerciala ca mijloc de protectie impotriva importurilor neloiale din state terte.
Aplicarea masurilor de aparare comerciala aflate in vigoare in cadrul UE fata de unele importuri din tari terte va fi extinsa, dupa 1 ianuarie 2007, la ansamblul celor 27 de state membre.
Comentarii articol (0)