„Regimul tarifar propus va fi temporar, aplicabil pentru o perioadă de maximum 12 luni începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul (de la Londra - n. red.) urmând să desfășoare consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menționate.”, anunță printr-un comunicat de presă Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România.
Conform informațiilor publicate de Guvernul de la Londra și citate de Ministerul român pentru Mediul de Afaceri, operatorii economici din Regatul Unit al Marii britanii și Irlandei de Nord nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în UK, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare:
- Un mix de taxe vamale și contingente tarifare pentru importurile de carne de vită, miel, porc, pui și celor de produse lactate;
- Menținerea unor taxe vamale pentru autovehicule (pe de altă parte, nu se vor aplica taxe vamale importurilor de componente necesare producătorilor de autovehicule din Marea Britanie, dacă aceștia depind de lanțuri de producție europene);
- Taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori și combustibili.
Autoritățile UK au lansat un instrument online pentru consultarea taxelor vamale temporare aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord (puteți afla de aici mai multe informații despre cum se folosește acest sistem).
În situația retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără un acord, se va reveni la principiul națiunii celei mai favorizate, din cadrul sistemul de schimb al Organizației Internaționale a Comerțului (OMC).
De principiu, clauza națiunii celei mai favorizate se referă la faptul că beneficii tarifare, de exemplu, acordate unui stat membru al Organizației Internaționale a Comerțului trebuie extinse la toți ceilalți membri ai OMC.
Practic, se acordă tuturor membrilor OMC tratamentul acordat celui mai favorizat stat. Pe de altă parte, există și excepții de la această regulă, în privința statelor în curs de dezvoltare, de exemplu.
Totuși, spre deosebire de piața internă a Uniunii Europene, unde nu pot exista taxe vamale, în privința comerțului între statele membre (regulile privind libera circulație a bunurilor și a serviciilor), sistemul OMC pretinde tratament nediscrimnatoriu, nu și abolirea unor astfel de taxe.