Noul Cod Fiscal este in mare parte adaptat la normele fiscale europene, cu cateva exceptii.
Intrarea lui in vigoare va aduce pentru persoanele fizice si juridice cresteri mai mult sau mai putin importante de taxe si impozite.
In primul rand se modifica impozitele pe proprietate. Cota de impozit pentru cladirile din mediul urban scade de la 0,2 la 0,1 la suta pentru cladirile din mediul urban.
In schimb, impozitele vor creste pentru locuintele de peste 150 de metri patrati, valoarea impozabila a cladirii fiind majorata cu 5 la suta la fiecare 50 de metri patrati in plus.
De asemenea, daca o persoana fizica are in proprietate mai multe locuinte impozitul creste progresiv de la 15 la 75 la suta, in functie de numarul acestora. Si la masini creste impozitul.
Astfel, pentru autoturismele cu motoare mai mici de 1,6 litri, impozitul se dubleaza pana la aproape 500 de lei noi, de la 200 in prezent.
Pentru masinile mari, cu motor de 4.500 de centimetri cubi impozitul poate ajunge la 2.700 de lei noi.
Codul Fiscal mai introduce si taxa pe prima imatriculare, menita potrivit ministrului de finante, Sebastian Vladescu, sa descurajeze importul de masini straine.
Aceasta taxa va putea urca pana la 7.500 de euro pentru masinile second hand cu capacitate cilindrica mare si vechime de peste sase ani.
Toate aceste taxe si impozite pot fi majorate cu pana la 20 la suta de autoritatile locale.
Intre impozitele pe afaceri prevazute pentru anul viitor se numara cel pe economiile plasate in banci, pe dividende, pe castigurile la bursa si din operatiunile cu valuta, care creste de la 10 la 16 la suta.
In schimb, depozitele la vedere si conturile curente scapa de impozit.
La fel si cele 200 de microintreprinderi, care vor fi favorizate in continuare.
Astfel, impozitul platit de acestea pe cifra de afaceri va scadea de la trei la doua procente in 2007.
In rest, trebuie amintit ca impozitul pe venit ramane de 16 la suta pentru majoritatea salariatilor, mai putin cei din domeniul inaltelor tehnologii.
Si taxa pe valoarea adaugata se mentine la 19 la suta pentru majoritatea produselor, mai putin pentru medicamente, carti si ziare, pentru care nivelul TVA se mentine la noua la suta.
In schimb, electricitatea si benzina cu plumb se vor scumpi din cauza majorarii accizelor.
Pentru electricitate ele vor fi majorate cu peste 30%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu 6,6%.
Tot de la 1 ianuarie vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire.
Comentarii articol (0)