Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea competenta exclusiva de a efectua procedurile de executare silita in cazul prejudiciilor aduse fondurilor comunitare, potrivit unui proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea OG nr. 79 din 28 august 2003, privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator, aflat in dezbatere publica pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Proiectul de act normativ urmareste extinderea domeniului de aplicare asupra tuturor fondurilor nerambursabile acordate Romaniei de Uniunea Europeana, dar si asimilarea debitelor comunitare cu datoriile fiscale nationale. De asemenea, prin proiectul mentionat se are in vedere consolidarea atributiilor autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor comunitare.
Conform notei de fundamentare, sistemul actual corespunde partial noilor cerinte, in sensul ca este aplicabil numai fondurilor de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD, dar nu si celor comunitare post-aderare de care beneficiaza Romania incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
De asemenea, potrivit notei de fundamentare, au fost intampinate probleme in aplicarea reglementarilor in vigoare, din cauza inexistentei structurilor specializate la nivelul agentiilor de implementare a programelor Phare, ISPA si SAPARD, care sa aiba atributii in constatarea sumelor de recuperat la bugetul Uniunii Europene si a bugetelor din care provine cofinantarea aferenta, platite necuvenit ca urmare a unei nereguli si/sau fraude.
Sistemul actual nu reglementeaza cazurile programelor Phare anterioare programului Phare 1998 si in legatura cu care Comisia Europeana a emis note de debit Romaniei.
Documentul de strategie relevant care sta la baza elaborarii proiectului de act normativ este Strategia Nationala de Lupta Antifrauda pentru protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 793/2005, modificata prin Hotararea de Guvern nr. 1211/2006.
Punerea in aplicare a proiectului se va realiza partial prin structurile deja existente, fiind necesara, in acelasi timp, infiintarea in cadrul Ministerului Finantelor Publice a unei noi directii de specialitate, care va avea competente de a constata creantele bugetare rezultate din nereguli si/sau frauda.
De asemenea, pentru implementarea acestui act normativ, autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor comunitare vor trebui sa-si infiinteze compartimente de specialitate, acolo unde e cazul, prin care vor constata creantele rezultate din nereguli si/sau frauda.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)