Guvernul a decis ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta modificarea ordonantei 94/2004 privind reglemantarea unor masuri financiare.
Ordonanta a hotarat abrogarea Sectiunii a 5-a - Reglementari cu privire la finalizarea activitatilor de preluare a creantelor bugetare reprezentand contributii sociale de catre Ministerul Finantelor Publice, prin unitatile sale subordonate. Mai precis articolele 12-23.
Intre reglementarile incluse de aceste prevederi, cele mai importante precizau ca incepand cu 2007 activitatile de colectare, control si solutionare a contestatiilor privind creantele bugetare reprezentand contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale pentru sanatate datorate de persoanele fizice pe baza declaratiei de asigurare se realizeaza de unitatile subordonate ale Ministerului Finantelor.
Decizia abrogarii articolelor mentionate a fost luata de Guvern dupa ce o analiza efectuata de reprezentantii Ministerului Finantelor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerului Sanatatii, caselor de asigurari sociale, impreuna cu reprezentanti ai Bancii Mondiale si FMI (Departamentul Afacerilor Fiscale) a aratat ca este necesar sa se realizeze mai intai o reforma a contributiilor sociale. Reforma trebuie facuta in sensul armonizarii legislatiei privind bazele de impunere, unificarii procedurilor de administrare a acestor contributii, redefinirii competentelor tuturor institutiilor implicate in acest proces.
Pentru realizarea acestei reforme au fost demarate formalitatile si a fost incheiat un contract de asistenta in acest domeniu, care se va derula pe parcursul anului 2007.
Articolele care au fost abrogate prin ordonanta de urgenta de ieri a Guvernului sunt urmatoarele:
Art. 12. - Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, activitatile de colectare, control si solutionare a contestatiilor privind creantele bugetare reprezentand contributia de asigurari sociale si contributia pentru asigurari sociale de sanatate, datorate de persoanele fizice asigurate pe baza declaratiei de asigurare, denumite in continuare contributii sociale datorate de persoanele fizice, trec de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, respectiv Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, si de la Ministerul Sanatatii, respectiv Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la Ministerul Finantelor Publice si se realizeaza prin unitatile sale subordonate.
Art. 13. - Contributiile sociale datorate de persoanele fizice prevazute la art. 12 se colecteaza in contul bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, si sunt reglementate prin dispozitiile legale specifice.
Art. 14. - Termenul de plata a obligatiilor bugetare reprezentand contributii sociale datorate, in cadrul unui trimestru, de persoanele fizice asigurate pe baza declaratiei de asigurare este pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Art. 15. - (1) Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin structurile lor teritoriale, au in continuare atributii, conform legii, pentru gestiunea declaratiilor de asigurare.
(2) Intocmirea deciziei de impunere, pentru care organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice au competenta de colectare, se realizeaza de catre institutiile prevazute la alin. (1), dupa caz.
(3) Decizia de impunere prevazuta la alin. (2) se va transmite organelor fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile stabilite prin norme metodologice.
Art. 16. - Pentru creantele bugetare reprezentand contributii sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 1 ianuarie 2007, procedurile de colectare a creantelor, aflate in derulare la aceasta data, vor fi continuate de Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si structurile sale de administrare, care se subroga in drepturile si obligatiile institutiilor prevazute la art. 15 alin. (1), dupa caz, in calitate de creditor bugetar, si le succede de drept in aceasta calitate, actele indeplinite anterior ramanand valabile.
Art. 17. - Activitatea de control pentru contributii sociale datorate de persoanele fizice, efectuata de organele de control abilitate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza contributiile sociale, se va finaliza pana la data de 15 decembrie 2006.
Art. 18. - Contestatiile formulate impotriva masurilor dispuse prin actele de control intocmite de organele de control abilitate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza contributiile sociale, depuse si/sau aflate in curs de solutionare la organele competente ale institutiilor prevazute la art. 15 alin. (1), se solutioneaza de organele de specialitate ale Ministerului Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si structurile sale de administrare, incepand cu data preluarii activitatii de catre aceasta institutie.
Art. 19. - Pentru litigiile avand ca obiect contestatiile la executare silita sau contestatiile impotriva actelor prin care se dispun si se aduc la indeplinire masurile asiguratorii pentru contributiile sociale datorate de persoanele fizice, Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si structurile sale de administrare, se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale institutiilor prevazute la art. 15 alin. (1), dupa caz, si dobandesc calitatea procesuala a acestora, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.
Art. 20. - Sumele reprezentand contributiile sociale datorate de persoanele fizice, inclusiv dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere pentru care dreptul de a cere executarea silita s-a prescris, raman in responsabilitatea institutiilor prevazute la art. 15, dupa caz.
Art. 21. - Personalul care trece de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la Ministerul Finantelor Publice, atat la nivel central, cat si la nivel teritorial, isi pastreaza toate drepturile, in conditiile legii.
Art. 22. - Predarea-preluarea in administrare a bunurilor mobile si imobile intre institutiile prevazute la art. 12 se realizeaza pe baza de protocol de predare-primire.
Art. 23. - (1) Prin ordin comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului sanatatii se aproba protocolul-cadru de preluare a activitatilor prevazute la art. 12, precum si termenele stabilite de comun acord pentru predarea-preluarea dosarelor fiscale, a documentelor referitoare la activitatile preluate si a bunurilor mobile.
(2) Pentru aplicarea dispozitiilor prezentei sectiuni se vor elabora norme metodologice, aprobate prin hotarare a Guvernului, pana la data de 30 octombrie 2006.
Comentarii articol (0)