Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat modificarea articolelor din Legea referendumului referitoare la demiterea presedintelui tarii.
Conform noului text, un presedinte ales in al doilea tur de scrutin, ar putea fi demis la referendum, cu votul a jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot, nu cu jumatate plus unu din numarul celor inscrisi pe listele electorale.
PD contesta modificarile
Initiativa PSD este contestata de PD. Deputatul Daniel Buda sustine ca modificarea Legii referendumului ar fi legata de intentia anuntata de PSD de a-l demite pe presedintele Traian Basescu.
"Proiectul de lege incalca evident Constitutia...acest proiect are ca tinta schimbarea presedintelui Basescu" e de parere deputatul PD, Daniel Buda.
In plus, sustine deputatul PD, votul din Comisia juridica va fi contestat la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pe motiv ca nu s-a supus la vot articol cu articol, ci intregul text.
Presedintele Comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon, admite ca dezbaterile au iscat controverse.
"Nu exclud ca multi au motivatii politice, sunt pro sau anti Basescu...eu nu voi semna cererea de suspendare a presedintelui Basescu si nici nu voi vota suspendarea, cel putin acum...legile trebuie facute pentru orice situatie si orice persoana" spune Sergiu Andon.
Ce raspunde PSD
Reprezentantul PSD in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, Florin Iordache, sustine ca actuala lege a referendumului trebuia modificata pentru ca nu respecta Constitutia si ca schimbarea nu ar avea vreo legatura cu actualul presedinte al tarii.
"Nu e nici o legatura intre decizia de suspendare a presedintelui si proiectul de modificare a legii...noi am demarat aceasta procedura de modificare in 2005...nu am facut o lege pentru Basescu, ci una constitutionala" spune deputatul PSD Florin Iordache.
Care e pozitia presedintelui
Presedintele Traian Basescu a apreciat ca actiunea Parlamentului este constitutionala, câta vreme nu este modificata legislatia in vigoare la momentul inceperii mandatului prezidential.
"Rostul Legii referendumului este sa dea stabilitate institutiei prezidentiale si nu sa faca mai facila revocarea presedintelui" a spus presedintele Traian Basescu.
Explicatia PNL
Premierul Tariceanu a explicat votul deputatilor PNL in Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
Presedintele PNL a amintit de principiul simetriei juridice: o persoana aleasa poate fi demisa cu acelasi numar de voturi cu care a fost aleasa.
Mai ales ca participarea la vot este destul de slaba si la ultimele alegeri, presedintele a câstigat cu un sfert din voturile celor inscrisi pe liste.
Domnul Tariceanu a adaugat ca actuala lege a referendumului ar fi fost facuta special pentru protectia lui Ion Iliescu, iar legea ar trebui modificata.
Ce urmeaza
Legea referendumului modificata are toate sansele sa fie aprobata in noua formula in Camera Deputatilor, Camera decizionala.
Modificarea din Comisia juridica a fost votata de PSD, PRM, PC si PNL.
Presedintele a trimis odata legea inapoi in Parlament, asa ca daca va fi aprobata si nu va fi contestata la Curtea Constitutionala, va trebui promulgata de seful statului.
PSD a anuntat ca a strâns semnaturile necesare inceperii procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, pe care l-a acuzat de incalcarea Constitutiei, si ca va continua demersurile pentru suspendarea sefului statului.
Demiterea sefului statului poate fi decisa doar in urma unui referendum national. Conform Constitutiei, pentru un astfel de demers, ar trebui ca presedintele sa fi incalcat grav prevederi ale Constitutiei.
Procedura de suspendare a fost folosita o singura data, in 1994, impotriva Presedintelui României de la acea data, Ion Iliescu, acuzat ca a cerut Procurorului General sa atace in instanta hotarârile judecatoresti de retrocedare a caselor nationalizate in timpul regimului comunist, motiune care a fost respinsa prin votul majoritatii parlamentare de atunci.
Comentarii articol (0)