Dupa ce a contestat, fara succes, la Curtea Constitutionala noua forma a legii, Partidul Democrat spune ca respecta decizia.
Reprezentantii PNL si PSD afirma ca noua lege se va aplica referendumului de la 19 mai si ca ea nu este in nici un caz menita sa-l defavorizeze pe Traian Basescu.
Daniel Buda, deputat PD si membru al comisiei juridice din parlament spune ca desi s-au modificat regulile in timpul jocului, PD respecta decizia Curtii Constitutionale (care i-a respins contestatia) si ia in considerare noua lege ca atare.
Daniel Buda mai spune insa ca instanta suprema este in cele din urma electoratul , care: "nu poate fi infrant de cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea presedintelui Basescu".
Senatoarea PNL Norica Nicolai declara ca legea este perfect valabila in noua sa forma si ca recomandarile comisiei de la Venetia potrivit carora nu trebuie schimbata o lege a referendumului cu cel putin un an inainte de tinerea unui referendum, nu sint aplicabile in cazul de fata.
"Nu se pot planifica actiuni juridice de acest tip. In urma cu un an nu se punea in nici un caz problema ca un referendum de demitere a presedintelui sa aiba loc", a declarat Norica Nicolai
Reprezentantii PSD, partidul care a initiat modificarea legii referendumului, spun ca aceasta schimbare e menita sa limpezeasca procedura referendumului in conditiile in care nu e de asteptat ca la el sa se prezinte noua milioane de alegatori.
Senatorul PSD Cristian Diaconescu a declarat ca este vorba de o modificare care nu priveste in nici un caz persoana presedintelui Basescu si vine in ajutorul alegatorilor.
Deputatul PSD Cristian Dumitrescu afirma ca legea referendumului, asa cum era inainte, permitea interpretari in situatia in care electoratul nu se prezenta la vot in numarul cerut de lege iar referendumul era invalidat.
Mai multi expertii in drept atrag insa atentia ca modificarea initiata de PSD este doar o exceptie pentru cazul referendumul de demitere a presedintelui si nu se aplica pentru orice fel de referendum.
Comentarii articol (0)