Astfel, salariatii din institutiile bugetare sunt angajati in baza unei Hotararii de Guvern nr.9, care stabileste salarii minime pe economie de 390 RON, iar pentru toti ceilalti salariati care isi stabilesc salariu prin negociere se aplica salariu minim pe economie de 440 RON, negociat intre confederatiile patronale si sindicale in cadrul contractului colectiv de munca la nivel national pentru anul 2007, a declarat Valentin Mocanu membru in Comisia de Negociere a CCMN din partea CNSLR Fratia, astazi pentru Rompres.
Atat sindicatele cat si patronatele isi exprima nemultumirea fata de faptul ca si dupa anul 2007- anul integrarii in UE - angajatorii trebuie sa opereze cu doua salarii minime pe economie. In timp ce in situatia bugetarilor de la acest salariu de 390 RON obligatoriu pentru toate institutiile se aplica coeficientii de marire a salariilor, pentru salariati care isi negociaza salariile la angajare se porneste in negociere de la valoarea de 440 RON cat s-a stabilit valoarea salariului minim pe economie in contractul colectiv de munca negociat intre sindicate si patronate. De prevederile contractului colectiv de munca la nivel national beneficiaza toti angajatii, indiferent daca sunt membrii de sindicat sau nu si este obligatoriu pentru toti angajatorii indiferent daca fac parte dintr-un patronat sau nu.
Singura deosebire este ca cei care nu fac parte dintr-o organizatie sindicala sau patronala vor fi obligati sa plateasca o cotizatie ca beneficiaza de acest act normativ. Contractul colectiv de munca la nivel national se publica in Monitorul Oficial si devine lege obligatorie pentru toti angajatii si angajatorii. El prevede drepturi si obligatii minime care obligatoriu trebuie sa se regaseasca in orice contract colectiv de munca negociat. Cine angajeaza forta de munca sub salariu minim pe economie este sanctionat conform prevederilor incalcarilor unor legi.
Comentarii articol (0)