Potrivit Articolului 26, prin clauza de confidentialitate partile convin ca pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective sau in cele individuale de munca.
O alta mentiune cuprinsa in Codul muncii, referitoare la situatia in care, inainte de incheierea contractului individual de munca, angajatorul furnizeaza salariatului anumite informatii, este cuprinsa in Articolul 17 alin. 5 din Codul muncii. Potrivit acestuia, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate. Prin aceasta clauza se realizeaza protectia datelor si informatiilor de care partile iau cunostinta pe parcursul executarii contractului individual de munca.
Nu trebuie confundata clauza de confidentialitate nici cu obligatia salariatului de a respecta secretul de serviciu, aceasta din urma fiind cuprinsa in Articolul 39 alin. 2 lit. f din Codul muncii (obligatia de a respecta secretul de serviciu are un caracter mai restrans decat obligatia de confidentialitate: nu orice informatie confidentiala constituie un secret de serviciu). Nerespectarea clauzei de confidentialitate va atrage obligarea celui in culpa la plata de daune interese, daca cel vatamat sesizeaza instanta competenta si dovedeste incalcarea clauzei si producerea pagubei.
Clauza de neconcurenta, pe de alta parte, il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul sau propriu ori al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau. Potrivit Articolului 21 din Codul muncii, ea este valabila numai daca in contractul individual de munca s-a prevazut si o indemnizatie de neconcurenta lunara, pe care angajatorul trebuie sa o plateasca salariatului pe toata perioada de neconcurenta (aceasta indemnizatie nu exista in cazul clauzei de confidentialitate).
De asemenea, in contractul individual de munca trebuie prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, clauza de neconcurenta producand efecte numai cu privire la aceste activitati.
Dupa incetarea contractului individual de munca, aceasta clauza de neconcurenta poate produce efecte pe o perioada de maximum doi ani (este necesar ca in contract sa fie prevazuta in mod expres aceasta perioada).
In cazul in care salariatul nu respecta clauza de neconcurenta, poate fi obligat prin instanta sa restituie indemnizatia si, dupa caz, sa plateasca angajatorului daune interese, daca prin nerespectarea clauzei i-a produs anumite prejudicii.
[Societatea de avocatura Dumitrescu si Dinu]
Continuarea acestui articol o puteti citi in noul numar al revistei Cariere (nr. 93/08.02.2007)
Comentarii articol (0)