avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza Contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza Contract individual de munca

Buna ziua,

In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O firma care este in relatie de parteneriat cu firma la care lucrez si care acelasi domeniu de activitate poate fi considerata firma concurenta?
In cazul in care vreau sa plec, cum pot face sa evit aceasta clauza, sau daca aleg o firma concurenta care ar fi prejudiciile?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cristina Boros , Consilier juridic 14:54, 22 Februarie 2008
Clauza nu e valabila decat daca e determinata in timp. Ideea e sa nu folosesti cunostintele si informatiile "din interior" la o firma concurenta, pentru ca aceasta sa obtina beneficii exact din aceasta cauza.
O societate cu acelasi profil este concurenta.

Daca incalci clauza de neconcurenta poti fi olbigata sa platesti daune intese.
Clauza despre care vorbesti arata, intr-adevar, ca una de neconcurenta, dar descrierea ta e insuficienta pentru a primi un raspuns clar (nu precizezi, de pilda, daca interdictia priveste o anume activitate, desfasurata intr-o anume zona ori daca primesti o indemnizatie de neconcurenta etc.).

Codul muncii reglementeaza clauza de neconcurenta la articolele 21-24 (detalii aici: [ link extern ] ).

In principiu, verifica mai intai daca o asemenea clauza este legala - ex. daca sunt indeplinite conditiile de la articolul 21, alineatul 2:

"(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul. "
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2008
klewos, utilizator
Daca nu exista clauza de neconcurenta, dar exista clauza de confidentialitate...in cazul unui litigiu poate castiga angajatorul pentru nerespectarea clauzei de confidentialitate?:O
Confidentialitatea e altceva, anume sa nu desvalui informatii altei entitati, inclusiv concurent. Daca societatea nu poate dovedi ca ai dat concurentului informatii confidentiale, nu va avea castig de cauza pe incalcarea confidentialitatii.
in dovedirea acestor divulgari de informatii conteaza mul discretia celor care face asta :) daca e unul care se lauda la tot coltul, fii sigur ca se gaseste vreun pui de motanel "Felix" :)

Alte discuții în legătură

Incalcarea obligatiei de fidelitate prevazuta in cim bobocu81 bobocu81 buna un angajat al unei Sc, desafasoara activitati concurente, cu echipamentele frimei, masina, statii de masurare, conbustibil, consumabile...ce masuri se ... (vezi toată discuția)
Conform contractului de munca, angajarea salariatului la o firma concurenta guritza25 guritza25 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)