Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale partilor urmatoarele:
" salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii
- obligatia ca in timpul derularii relatiilor de servici si nici timp de 2 ani de la incetarea relatiilor contractuale cu societatea noastra, sa nu presteze activitati similare si anume comercializarea produselor de papetarie si birotica sau sa se angajeze la concurenta. In cazul nerespectarii acestor obligatii, firma isi rezerva dreptul de a actiona in justitie conform prevederilor legale si ale prezentului contract, pentru repararea eventualelor daune materiale sau morale"
Am incheiat citatul.
Acum intrebarea mea este: avand in vedere ca mi-am dat demisia de la acesta firma am decis de a ma angaja la o firma concurenta si vreau sa stiu daca este posibil acest lucru?
Ce as putea sa fac sa fie legal si sa pot fi angajata la o firma concurenta? Sa-mi fie trecuta in cartea de munca o alta functie decat la fostul loc de munca? Trebuie sa respect contractul de munca?
Precizez faptul ca firma nu a platit nici un spor de confidentialitate ci salariul fix stipulat in contractul de munca.
Cu siguranta colegii juristi vor putea sa ne dea mai multe detalii insa, in opinia mea clauza respectiva este nula.
E o combinatie ciudata intre o clauza de fidelitate si una de neconcurenta.
Citand exact din Legea 53/2003 (Codul Muncii)
""Art. 20. - (1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice." (O.U.G. nr. 55/2006)
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională; b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
Art. 21. – “(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată
perioada de neconcurenţă. (Legea nr. 371/2005) (2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă, perioada pentru care îş i produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia datorată salariatului nu are natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit
legii”. (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 22. – “(1) Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la articolul 56 lit. d), f),
g), h) şi j), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe ca re o deţine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.
Art. 24. - În cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenţă salariatul poate fi ob ligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune -interese corespunzătoare prejudiciului pe care l -a produs angajatorului."
Personal, nu vad nici o problema ca v-ati angajat la concurenta. ;)
1. Nu ne-ati spus daca in CIM este prevazuta si indemnizatia de neconcurenta.
2. Daca nu este inseamna ca angajatorul a prevazut numai obligatia dvs. nu si a lui si deci textul din CIM este nelegal.
3. In consecinta, cred ca nu aveti obligatia de a respecta clauza din CIM, deci va puteti angaja si la concurenta.
Punctul J prevede "SALARIZAREA" presupun ca ar trebui sa scrie in dreptul indemnizatii acel spor de confidentialitate si este trecuta o liniuta.
Am incasat decat salariul net de pe cartea de munca fara alte sporuri.
Precizez ca tot la rubrica drepturile si obligatiile generale ale partilor la un alt punct este "OBLIGATIA DE FIDELITATE FATA DE ANGAJATOR, OBLIGATIA DE A RESPECTA SECRETUL DE SERVICIU.
Unii angajatori "isteţi" au auzit de clauza de neconcurenţă şi o includ în contracte, adesea abuziv, pentru a intimida salariaţii.
Aşa cum este citat mai sus, această clauză îşi produce efectele dacă sunt întrunite mai multe condiţii cerute de lege:
1. să fie prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului după încetarea contractului;
2. să fie prevăzut cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare;
3. să fie prevăzută perioada pentru care clauza îşi produce efectele (maxim doi ani);
4. să fie indicaţi terţii în favoarea cărora este interzisă munca;
5. să fie indicată aria geografică în care salariatul poate fi în reală concurenţă cu angajatorul.
Aşa cum observaţi, sunt câteva condiţii esenţiale care rămân a fi respectate de angajator şi fără de care clauza e lipsită de efect.
Sporul de confidenţialitate despre care vorbiţi nu are legătură cu indemnizaţia de neconcurenţă. Aceasta din urmă se plăteşte după încetarea contractului şi are un cuantum minim de 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului realizate în ultimele 6 luni înaintea încetării contractului.
La fel, obligaţia de fidelitate a salariatului are efect în timpul desfăşurării contractului şi se referă la interdicţia salariatului de a presta activităţi concurente.
Aşadar, recomandarea e să vă angajaţi fără griji. Dacă se va întâmpla ca angajatorul să vă cheme în judecată, îi va fi greu să demonstreze valabilitatea clauzei inserate în contract, ţinând cont că el însuşi nu a respectat cerinţele legale. În plus, tot legea prevede că "La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă" (articolul 23 (2) din Codul muncii).