avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza contact de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza contact de munca

Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza:
Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se obliga sa nu presteze fara acordul scris al angajatorului activitati care se afla in concurenta directa cu cele prestate la angajator, in special in domeniul software orientat client (cod caen 6201)

Se poate legal as imi ceara sa nu lucrez la concurenta pe o perioada de doi ani? Acel cod caen acopera aproape tot domeniul software. Se poate sa imi interzica sa lucrez in domeniul meu? Eu parca stiam ca era maxim 6 luni. S-a schimbat legislatia?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 17 Ianuarie 2011
Codul Muncii in vigoare prevede-

"Art. 20. - (1) In afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice." (O.U.G. nr. 55/2006)

(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:

a) clauza cu privire la formarea profesionala;

b) clauza de neconcurenta;

c) clauza de mobilitate;

d) clauza de confidentialitate.
Art. 21. – “(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. (Legea nr. 371/2005)

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia datorata salariatului nu are natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii". (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 22. – "(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la articolul 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Aceasta clauza se poate negocia astfel incat d-voastra, ca angajat, pe langa obligatiile ce va revin sa beneficiati si de o indemnizatie de neconcurenta, lunara pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Perioada , deasemenea , se negocieaza.
2 ani este perioada maxima pt. care clauza isi produce efecte, de la data incetarii CIM.
In cuprinsul CIM trebuie prevazute: - in mod concret, activitatile ce sunt interzise salariatului, la incetarea CIM; - cuantumul indemnizatiei amintite (care se negocieaza); - perioada; - aria geografica( localitate, judet etc.) unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Numai bine!
radu587 a scris:

Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza:
Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se obliga sa nu presteze fara acordul scris al angajatorului activitati care se afla in concurenta directa cu cele prestate la angajator, in special in domeniul software orientat client (cod caen 6201)

Se poate legal as imi ceara sa nu lucrez la concurenta pe o perioada de doi ani? Acel cod caen acopera aproape tot domeniul software. Se poate sa imi interzica sa lucrez in domeniul meu? Eu parca stiam ca era maxim 6 luni. S-a schimbat legislatia?


Este o clauza nelegala daca asa cum ati postat este inclusa in c.i.m.
Pentru a fi valabila o clauza de neconcurenta ar trebui sa fie precizate concret şi - aşa cum rezultă din text art.21 C.mun - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- Terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)