avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta

Buna ziua!
Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest contract de confidentialitate pe langa protejarea informatiilor se prevede ca nu am voie timp de un an (dupa plecarea din acest ONG) sa lucrez la un alt ONG similar din oras.
Acelasi contract prevede ca nu am voie sa prestez servicii de terapie cu copiii din centru atat timp cat sunt angajata si un an dupa incetarea contractului de munca.
Problema este ca o colega de-a mea face terapie cu un copil din centru (iar sefa stie), iar eu am fost solicitata de propria sefa sa fac terapie cu copilul ei acasa in particular, ceea ce am si facut timp de jumatate de an.
Ce validitate mai are acest contract de confidentialitate in acest caz?
Daca plec la un ONG similar pot avea probleme avand in vedere ca el a fost incalcat oricum si pot aduce dovezi (filme, martori)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:54, 25 August 2015
... In acest contract de confidentialitate pe langa protejarea informatiilor se prevede ca nu am voie timp de un an (dupa plecarea din acest ONG) sa lucrez la un alt ONG similar din oras. ....


Ceea ce spuneti dvs, face parte din clauza de neconcurenta si nicidecum dintr-o cluza de confientialitate.

D.p.d.v. al Codului Muncii aceasta clauza nu este valabila, si anume:
Art. 21
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
....

Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bună ziua. Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Există și situația prevăzută de către dumneavoastră, dar cu obligația ONG-ului în speță, de a vă plăti pe toată perioada contractuală o sumă de bani, ceea ce este și firesc. Mai jos puteți vedea dispozițiile legale aplicabile speței dumneavoastre prevăzute de Codul muncii.
La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Multumesc pentru raspunsul prompt!

"...activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul." sunt trecute doar in clauza de neconcurenta, nu si in contractul de munca, ceea ce inteleg ca nu are validitate in caz ca ma actioneaza in instanta. Voi verifica inca o data totusi.


@ AvocatTerisMihai

Nu am primit indemnizatie de neconcurenta si nu este prevazut undeva acest aspect. Este prevazut in contract doar un spor de fidelitate.
Aceasta face ca respectiva clauza de neconcurenta sa fie nula?


[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Respectiva clauza nu este valabila.
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)