avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional

Buna ziua.
In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la un an dupa incetarea contractului de munca existent. In contractul aditional se specifica faptul ca nu am dreptul sa ma angajez la unul din partenerii firmei si nici prin societati intermediare. Acum am primit o oferta de la unul dintre parteneri, as vrea sa plec la respectivul partener numai ca angajatorul nu vrea sa isi dea acordul.

1. Ma intereseaza cum as putea sa il conving sa faca acest lucru?
2. Daca imi fac PFA actul aditional va mai avea putere asupra mea?

Va rog sa ma sfatuiti si pe mine in aceasta problema.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 22 Iulie 2011
- Pentru a putea sa va retina si sa va si impuna sa respectati clauza de fidelitate si confidentialitate trebuie sa vi se plateasca pe ultimile 6 luni lucrate pentru aceste clauze. In contractul in care sunt prevazute aceste clauze sigur sunt trecute si sumele ca % la salar.
1. Aveti obligatia de a respecta clauzele actului aditional, firma va poate cere daune-interese daca nu respectati actul aditional.

Activarea clauzei inserate in contract se face numai daca angajatorul va solicita in scris respectarea clauzei.
Cred ca este vorba de clauza de neconcurenta.
Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurentaprin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Clauza de confidentialitate se refera la netransmiterea de date detinute de dv. si care, divulgate, pot aduce prejudicii firmei de la care plecati.
Art. 26
(1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.

In cazul clauzei de neconcurenta nu puteti face PFA deoarece nu puteti presta activitatea nici pentru dv.

Ca sa produca efecte clauza trebuie contina concret activitatile ce va sunt interzise la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora va interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde ati putea fi in reala competitie cu angajatorul de la care plecati.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
adrian_adrian_adrian a scris:

Buna ziua.
In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la un an dupa incetarea contractului de munca existent. In contractul aditional se specifica faptul ca nu am dreptul sa ma angajez la unul din partenerii firmei si nici prin societati intermediare. Acum am primit o oferta de la unul dintre parteneri, as vrea sa plec la respectivul partener numai ca angajatorul nu vrea sa isi dea acordul.

1. Ma intereseaza cum as putea sa il conving sa faca acest lucru?
2. Daca imi fac PFA actul aditional va mai avea putere asupra mea?

Va rog sa ma sfatuiti si pe mine in aceasta problema.

Va multumesc anticipat.


Daca este vorba despre o clauza de neconcurenta, asa cum a postat @pneagu , clauza respectiva nu-si poate produce efecte decat daca in actul aditional sunt mentionate :
- activitatile ce va sunt interzise la data incetarii contractului,
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta,
- tertii in favoarea carora va interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde ati putea fi in reala competitie cu angajatorul de la care plecati.

Ca sa putem sa ne pronuntam cat mai exact despe ce fel de clauza este vorba, ar trebui sa ne dati mai multe detalii despre ce este mentionat in actul aditional respectiv ....
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate abuziva gavroche_76 gavroche_76 Buna ziua. Patronul meu doreste sa semnam un act aditional la contractul individual de munca in care se specifica: ..... angajatul nu are voie sa se ... (vezi toată discuția)
Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)