avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA DE CONFIDENTIALITATE ABUZIVA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA DE CONFIDENTIALITATE ABUZIVA

Buna ziua.

Patronul meu doreste sa semnam un act aditional la contractul individual de munca in care se specifica:

..... angajatul nu are voie sa se angajeze, timp de 2 ani de la incheierea contractului de munca, la orice firma concurenta sau care are un obiect de activitate similar sau asemanator........
.... deasemenea mi se interzice si infiintarea unei firme proprii sau orice afiliere cu o firma cu obiect de activitate similar sau asemanator pe perioada de 2 ani

Daca eu sunt programator ca ce sa ma angajez ?
Mi se pare mie sau aceste clauze sunt abuzive?
Mentionez ca nu am beneficiat de cursuri de formare profesionala pe perioada angajarii.
Mi s-a explicat clar ca daca nu semnez acest act aditional voi fi dat afara.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 9 Octombrie 2014
este de fapt clauza de neconcurenta si trebuie sa va remunereze pt. asta. oricum este interzisa obligatia sa nu mai lucrati in domeniu in mod absolut. cititi Codul muncii art. 21 (cred) si urmatoarele.

remunerarea se datoreaza pe toata durata stabilita in clauza (in speta 2 ani dupa ce nu veti mai lucra la ei).

solicitati angajat. o indemnizatie egala cu salariul actual si puteti sta acasa 2 ani cu salariul intreg.

Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dupa continutul postat de dvs. eu cred ca suntem in prezenta unei clauze de neconcurenta si nu de confidentialitate.
Daca era clauza de confidentialitate, trebuiau specificate expres care sunt informatiile confidentiale pe care dvs. nu le puteti dezvalui. De exemplu: scopul in care ati scris programele, limbajul de programare, ce medii de dezvoltare ati folosit, aspecte legate de securitatea codului,etc.
Pentru ca este o clauza de neconcurenta dar are "titlul" schimbat, chiar daca veti semna acest document, din punctul meu de vedere este nul, deci nu puteti fi tras la raspundere.

Codul Muncii actualizat, prevede:

Art.21
(2) Clauza de neconcurenţã îşi produce efectele numai dacã în cuprinsul contractului individual de muncã sunt prevãzute în mod concret activitãţile ce sunt interzise salariatului la data încetãrii contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţã lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţã, terţii în favoarea cãrora se interzice prestarea activitãţii, precum şi aria geograficã unde salariatul poate fi în realã competiţie cu angajatorul.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenţã nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitãrii profesiei salariatului sau a specializãrii pe care o deţine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de muncã instanţa competentã poate diminua efectele clauzei de neconcurenţã.

Art. 26
(1) Prin clauza de confidenţialitate pãrţile convin ca, pe toatã durata contractului individual de muncã şi dupã încetarea acestuia, sã nu transmitã date sau informaţii de care au luat cunoştinţã în timpul executãrii contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncã sau în contractele individuale de muncã.
va contrazic, actul juridic se interpreteaza dupa vointa partilor si nu dupa titlu, in sensul ca are (si nu este lipsit) efecte juridice actus interpretandus......
Aveti dreptate. E vorba de clauza de neconcurenta. Si sunt prevazute urmatoarele:
1. activitãţile ce sunt interzise salariatului la data încetãrii contractului (orice activitate),
2. perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţã (2 ani),
3. terţii în favoarea cãrora se interzice prestarea activitãţii (orice tert care desfasoara activitate identica sau similara sau care a fost implicat in tranzactii cu angajatorul)
4. aria geograficã unde salariatul poate fi în realã competiţie cu angajatorul (Romania)
5. Sanctiune in cuantum de 30.000 euro pentru incalcarea clauzei

Nu exista stipulat cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţã lunare.
Referitor pct. 1 inseamna ca nu ma pot angaja nici maturator la o alta firma concurenta?
Referitor pct. 3 inseamna ca daca firma mea are, sa zicem, contract cu un serviciu de curierat, eu nici la ei nu ma pot angaja?
Referitor pct. 5 cam aberant nu? Pentru un salariu de 1.000 ron pe luna.

O sa va raspund punctual:

- la punctul 1 trebuiau prevazute in mod concret activitatile interzise conform art.21
- la punctul 2 au respectat art.22 din Codul Muncii, care prevede ca si maximum 2 ani de la incetarea contractului individual de munca
- punctul 3 - pentru ca au introdus cuvantul "orice", referitor la terti, este in regula
- punctul 4 - reiese ca numai in Romania nu va puteti angaja la o firma care este in competitie cu actualul dvs. angajator
- de punctul 5 nici nu are sens sa pomenim pentru ca lipseste esentialul din actul aditional (pot trece si 100.000 de euro), adica: indemnizatia de neconcurenta

Art.21
(3) Indemnizaţia de neconcurenţã lunarã datoratã salariatului nu este de naturã salarialã, se negociazã şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetãrii contractului individual de muncã sau, în cazul în care durata contractului individual de muncã a fost mai micã de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţã reprezintã o cheltuialã efectuatã de angajator, este deductibilã la calculul profitului impozabil şi se impoziteazã la persoana fizicã beneficiarã, potrivit legii.

Absenta acestei indemnizatii, adica neplata ei, lipseste de efect cauza....sau altfel spus, ca aceasta clauza de neconcurenta sa isi produca efectele (sa raspundeti pentru incalcarea ei) trebuie sa primiti indemnizatia negociata...ori cum nu ati negociat nimic!!

Aveti grija ce semnati, ca nu cumva sa aflati ca de fapt indemnizatia de neconcurenta este inclusa in cei 1000 pe care il primiti...se practica si asa ceva.


Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Clauze contract munca toy_story toy_story Buna seara, In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)