Sondajul realizat de FT/Harris sugereaza ca politicienii si economistii din Marea Britanie nu au reusit inca sa convinga populatia ca decizia din 2004 de a permite accesul liber al muncitorilor din Europa de Est a avut un efect benefic pentru economia acestei tari. In schimb, factorii politici au identificat corect dorinta populatiei pentru o crestere a controlului asupra muncitorilor emigranti, dovada in acest sens fiind impunerea de restrictii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, dupa ce la 1 ianuarie 2007 cele doua tari au aderat la Uniunea Europeana.
Sondajul, derulat in randul a 6.561 de repondenti din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania, a descoperit ca 47 la suta din britanici considera ca decizia de a permite accesul liber al muncitorilor straini a avut un efect negativ asupra economiei, comparativ cu doar 24 de procente dintre spanioli care impartasesc aceiasi opinia. Mai mult, 66 la suta dintre britanici considera ca sunt "prea multi straini" in tara si 76 la suta doresc inasprirea controalelor la granita, un procent dublu comparativ cu omologii lor din Franta, Italia, Spania si Germania.
Marea Britanie ramane o destinatie populara in randul emigrantilor europeni, fiind depasita doar de Spania, si este considerata ca avand cea mai sanatoasa economie din Europa. La randul lor, 45 la suta dintre britanici au declarat ca se gandesc sa plece din Marea Britanie pentru a munci intr-o alta tara din UE, destinatia favorita fiind Spania. De asemenea, studiul confirma transformarea Spaniei intr-una dintre cele mai dinamice economii din Europa, cetatenii sai avand cea mai relaxata atitudine fata de emigranti si cei mai optimisti fata de posibilitatea ca nivelul de viata sa se imbunatateasca.
Comentarii articol (0)