Autor Vasile COMAN
Fondurile europene pot acoperi numai 50% din costul unui proiect (in cazul celor realizate din Bucuresti) sau 60% in restul tarii, intreprinzatorii au nevoie de pre-finantarea investitiilor, ca atare bancile au un rol important atat in pre-finantarea...finantarilor europene, cat si in co-finantarea cheltuielilor neeligibile ale proiectelor. (Atasat, gasiti cateva programe de finantare europene)
Bancile vor acorda co-finantari (credite punte) pentru... finantari europene
Pentru ca exista si cheltuieli, precum cele cu TVA-ul, care nu pot fi acoperite din fondurile europene.
Asadar banca va acorda in aceste cazuri un credit denumit "punte", ce se va derula pe perioada dintre initierea investitiei si primirea fondurilor europene.
In acelasi timp, bancile promit ca vor ajuta intreprinzatorii sa-si realizeze dosarele de finantare necesare si sa-i ghideze prin hatisul birocratiei obtinerii si derularii fondurilor europene. Raiffeisen Bank si BCR sunt doua banci importante care au anuntat ca s-au lansat in proiecte de finantari europene.
Atuurile BCR
BCR a organizat astazi un seminar in care oficiali ai bancii, in frunte cu presedintele Nicolae Danila, au prezentat clientilor bancii, companii interesate de fondurile europene, cum pot fi ajutati pentru obtinerea acestora.
Cel putin doua atuuri are BCR in aceasta afacere: experienta in fondurile pre-aderare (ISPA, PHARE, SAPARD) si experienta grupului din care face parte acum, Erste Bank, o banca implicata in astfel de proiecte in tarile europene in care este prezenta.
Vicepresedintele executiv al BCR, Danut Florin Bunea, a precizat ca banca detine o importanta baza de date cu firme de consultata ce pot ajuta companiile sa-si realizeze dosarele de finantare si planurile de afaceri, un prim pas pentru accesarea fondurilor europene. "In plus, banca poate evalua un plan de afaceri sau il poate completa si ajusta in proportie de 20%-30%, gratuit, ca parte a serviciilor oferite clientului", a precizat Bunea. De finantarile europene se vor ocupa specialisti bancii din cadrul EU-Office-uri, implementate deja de BCR in cadrul unitatilor centrale ale bancilor si a regiunilor de dezvoltare din tara.
BCR va lua clientii de mana si le va indruma pasii
Bunea a tinut sa sublinieze faptul ca BCR va oferi clientilor sprijin pe tot parcursul derularii proiectului de finantare, le va indruma pasii astfel incat acestia sa se ocupe doar de ceea ce stiu cel mai bine, conducerea afacerii.
"Oamenii de afaceri trebuie sa vina la banca doar cu ideea, planul de afacere si cu dovada privind capacitatea manageriala de a implementa proiectului. Stim ca toata lumea isi doreste ca in momentul cand ajunge la banca, cineva sa-i ia de mana si sa-i treaca prin toate etapele necesare obtinerii finantarii, iar pe ei sa-i lase sa se ocupe de cei stiu mai bine, adica managementul proiectului. BCR isi propune sa faca tocmai acest lucru, o propunere ambitioasa si angajanta in acelasi timp", a adaugat Bunea.
Dar iata in mare care sunt acei pasi necesari pentru obtinerea unei finantari europene:
1. Consultanta pentru realizarea dosarului de finantare, acordate de consultanti specializati si cu ajutorul bancii
2. Finantarea proiectului, in care banca ofera solutia de pre si co-finantare. Bunea a precizat ca BCR a discutat cu partenerii sai oportunitatea de a utiliza o schema de finantare pentru o parte din cheltuielile necesare unui program de finantare UE, intrucat fondurile se distribuie printr-un mecanism de decontare, asadar vor veni ulterior demararii investitiei.
De asemenea, exista si acele cheltuieli neeligibile ce nu pot fi acoperite din fonduri europene, ce pot fi acoperite tot printr-o finantare acordata de banca.
3. Implementarea proiectului este ultimul pas al finantarii, dar si cel mai complicat din punct de vedere al tranzactiilor financiare, un pas in care banca are, de asemenea, un rol important. Este vorba de scrisori de confort, acreditive, garantii, plati si transferuri, acoperirea riscului valutar etc.
Agricultura, vedeta fondurilor europene
In opinia vicepresedintelui executiv al BCR, Danut Florin Bunea, agriculura va beneficia de majoritatea finantarilor europene, acest sector urmand, de altfel, sa aiba si o crestere economica puternica si sustenabila in urmatorii ani, in medie de 8% anual. "Ceea ce inseamna ca in urmatorii cinci ani vom avea o crestere economica de 6-6,5%, eu fiind astfel mai optimist fata de opiniile oficialilor romani sau a celor reprezentand institutii internationale", a precizat Bunea.
El a precizat ca pentru accesarea cu succes a fondurilor post-aderare trebuie sa invatam din greseli. "Iar cea mai mare greseala a fost intarzierea foarte mare a implementarii fondurilor pre-aderare, cand in primii doi ani aproape ca nu s-a intamplat nimic, iar apoi intr-un timp foarte scurt a trebuit sa accesam fonduri foarte mari. Prin programul Fermierul, de exemplu, in numai doua luni am finantat proiecte in valoare de 200 de milioane de euro", a precizat Bunea.
BCR a inceput deja sa lucreze la dosare de finantare
Vicepresedintele BCR a precizat ca banca are deja in derulare proiecte de finantari europene, in domenii diverse precum mediul, consultanta sau proiecte din domeniul agricol si industria alimentara. Pentru acest an BCR nu se asteapta la fonduri importante ce vor fi atrase, intrucat procedurile oficiale nu au fost inca definitivate, insa incepand de anul viitor sunt asteptate derularea unor proiecte cu valori de sute de mii de euro, a adaugat Bunea.
Ce trebuie sa stie solicitantii de finantari europene
Ramona Ivan, directorul executiv al directiei ce se ocupa de finantarile europene din cadrul BCR, a prezentat cateva elemente esentiale ce trebuie luate in calcul de solicitantii de finantari.
"Solicitantii trebuie mai intai sa se informeze, iar birourile EU Office le ofera aceasta oportunitate, cu privire la: conditiile pentru solicitarea unei finantari nerambursabile, ce scheme de grant sunt disponibile, unde pot obtine informatii, cum se pregateste proiectul, cum pot obtine pre-finantari si co-finantari.
7 pasi detaliati pentru obtinerea finantarilor europene
Dupa obtinerea informatiilor necesare, solicitantii, impreuna cu un consultant si specialistii BCR trec la implementarea proiectului finantat din fonduri europene, si anume:
1. Elaborarea proiectului si a cererii de finantare si anexe
2. Solicitarea creditului de prefinantare si cofinantare (daca este cazul, intrucat solicitantii pot veni cu aport propriu ce acopera 60% sau 50% din proiect.)
3. Analiza dosarului de credit, ce include analiza economico-financiara a proiectului si analiza financiara a solicitantului.
4. Semnarea contractului de credit si emiterea scrisorii de confort
5. Depunerea dosarului la Autoritatea Contractanta a fondurilor europene
6. Aprobarea finantarii proiectului de catre Autoritatea Contractanta
7. Semnarea contractului de grant
Prezentarea programelor de finantare europene
- Fondurile Structurale si de Coeziune pentru Romania
Alocari financiare - sisteme de implementare
- PROGRAMUL NAÞIONAL DE DEZVOLTARE RURALÃ 2007-2013
- Rolul ADR Bucuresti Ilfov in implementarea si managementul proiectelor finantate din fonduri structurale
- Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice
- Asistenþa financiarã din Fondurile Structurale pentru perioada 2007-2013 adresatã sectorului IMM
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)