Pentru acest an, sunt planificate mai multe tipuri de schimburi:
- stagii in cadrul instantelor si parchetelor; durata acestor stagii este de doua saptamani (10 zile lucratoare) la o instanta sau la un parchet dintr-unul din statele participante. In cadrul acestui stagiu magistratul participa, alaturi de un coordonator de stagiu din acel stat, la redactarea si efectuarea de acte procedurale, asista la sedinte de judecata si efectueaza vizite in instante, parchete sau alte institutii cu activitate jurisdictionala ;
- stagii in cadrul EUROJUST si in cadrul Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene cu o durata de 6 luni; in cazul acestor stagii, cele doua institutii vor selecta, in functie de locurile disponibile si de profilul candidatilor, persoanele care vor beneficia de stagii.
Selectia va fi realizata de catre o comisie de formatori si membri ai Consiliului stiintific al INM, iar criteriile care vor fi avute in vedere sunt: competenta lingvistica, relevanta unui astfel de stagiu din punctul de vedere al magistratului si relevanta pentru INM a stagiului respectiv.
EJTN acopera cheltuielile de transport (in limita a 400 Euro) si acorda un per-diem (in valoare 183 - 270 Euro/zi, in functie de statul in care are loc stagiul). 80% din suma este virata inainte de desfasurarea stagiului, iar 20% dupa finalizarea acestuia.
Statele participante la programul de schimb sunt: Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Franta, Italia, Letonia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cehia, Scotia, Slovacia, Suedia.
Aceasta initiativa continua un program initiat de Comisia Europeana, intitulat Program de schimb al autoritatilor judiciare, in cadrul caruia, in cursul anului 2005 si 2006 magistrati din toate statele Europei au fost implicati in astfel de schimburi. Programul a fost concentrat pe doua directii principale: schimbul de auditori de justitie intre statele in care functioneaza scoli de magistratura si schimb de magistrati in functie, judecatori si procurori, se precizeaza in acelasi comunicat.
In cursul anului 2006, INM a participat in cadrul acestui program prin intermedierea plecarii in diferite state ale Europei (Franta, Belgia, Spania, Italia, Austria si Scotia) a 15 magistrati romani (4 auditori de justitie si 11 magistrati in functie, dintre care unul din cadrul ICCJ) pentru o vizita de studiu de 10 zile, iar Romania a primit vizita a 19 magistrati francezi, belgieni, spanioli, germani, suedezi si austrieci.
Comentarii articol (0)