Va oferim integral textul Normei metodologie, iar anexele prezentei norme se pot gasi in documentul atasat articolului.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - In sensul prezentelor norme metodologice, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) clasa de risc reprezinta gradul de risc de accidentare in munca si de imbolnavire profesionala;
b) tariful de risc reprezinta procentul din fondul total de salarii brute lunare realizate corespunzator clasei de risc, respectiv cota de contributie pentru accidente de munca si boli profesionale;
c) contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta exprimarea valorica a tarifului de risc;
d) perioada de referinta reprezinta anul 2005.
CAPITOLUL II
Stabilirea claselor de risc
Art. 2. - Clasele de risc se stabilesc pe categorii de activitati ale economiei nationale, conform Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare.
Art. 3. - (1) Clasele de risc se determina pe baza a 4 indici de frecventa:
a) I1 - indicele care reprezinta frecventa de accidentare, respectiv numarul de accidentati ce revin la 1.000 de salariati;
b) I2 - indicele care reprezinta frecventa accidentelor de munca soldate cu invaliditate si/sau deces, respectiv numarul de accidentati cu invaliditate si/sau deces ce revin la 1.000 de salariati;
c) I3 - indicele care reprezinta frecventa imbolnavirilor profesionale, respectiv numarul de cazuri noi de imbolnaviri profesionale ce revin la 1.000 de salariati;
d) I4 - indicele care reprezinta frecventa salariatilor care lucreaza in conditii de munca speciale si deosebite, la 1.000 de salariati.
(2) Numarul accidentatilor luati in considerare la determinarea indicilor I1 si I2 este dat de numarul formularelor pentru inregistrarea accidentelor de munca respective - FIAM.
(3) Numarul cazurilor noi de imbolnaviri profesionale este dat de numarul fiselor de declarare a bolilor profesionale inregistrate in perioada de referinta - BP2.
(4) Indicii de frecventa prevazuti la alin. (1) se calculeaza pe baza datelor statistice din perioada de referinta.
Art. 4. - (1) Fiecarui indice de frecventa prevazut la art. 3 alin. (1) ii corespunde o clasa de risc. Pe baza claselor de risc corespunzatoare celor 4 indici de frecventa se determina, ca medie aritmetica, clasa de risc aferenta sectorului de activitate, potrivit anexei nr. 1. Formula de calcul al clasei de risc, denumita in continuare CR, este urmatoarea:
CR = (CR1 + CR2 + CR3 + CR4) : 4,
unde:
CR1 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I1;
CR2 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I2;
CR3 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I3;
CR4 - clasa de risc aferenta indicelui de frecventa I4.
(2) Clasa de risc aferenta fiecarui indice de frecventa se stabileste pe baza mediei indicilor de frecventa respectivi din perioada de referinta.
(3) Clasele de risc aferente indicilor de frecventa au valori cuprinse intre 1 si 20 pentru fiecare dintre cei 4 indici. Intervalele dintre valorile celor 4 indici de frecventa ce stau la baza determinarii claselor de risc corespund intervalelor dintre termenii unei progresii, potrivit grilei prevazute in anexa nr. 2.
CAPITOLUL III
Stabilirea tarifului de risc
Art. 5. - (1) Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc, conform grilei prevazute in anexa nr. 3.
(2) Tariful de risc, respectiv cota de contributie, are valoarea cuprinsa intre 0,4 si 3,6%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate.
(3) Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20.
(4) Tariful de risc este stabilit la nivel de sector de activitate - clasa CAEN si este prevazut in anexa nr. 4.
Art. 6. - Angajatorii care isi modifica activitatea principala, implicit codul CAEN aferent, vor plati cota de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare schimbarii activitatii principale, in baza declaratiei pe propria raspundere depuse.
CAPITOLUL IV
Stabilirea contributiei de asigurare
Art. 7. - Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajatori, denumita in continuare C, se determina dupa urmatoarea formula:
TR x Fs
C = -------,
100
unde:
TR - tariful de risc aferent sectorului de activitate din care face parte angajatorul;
Fs - fondul total de salarii brute lunare realizate de angajator in luna anterioara perioadei de plata a contributiei.
Art. 8. - Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajatori se calculeaza in conformitate cu prevederile art. 3, 4, 5 si 7, pe baza datelor statistice din perioada de referinta, aferente sectorului de activitate - clasei CAEN din care acestia fac parte.
CAPITOLUL V
Dispozitii finale
Art. 9. - (1) Institutiile si unitatile carora nu li s-a atribuit cod CAEN se vor incadra, in conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice si ale anexei la Hotararea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, cu modificarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
a) institutiile si unitatile de administratie publica si aparare, precum si cele de asigurari sociale din sistemul public, administrarea sistemului scolar, financiar, de sanatate publica, directiile cultural-sportive, directiile agricole, sanitar-veterinare si alte directii si inspectorate din administratia publica, in clasa CAEN corespunzatoare din diviziunea 75;
b) institutiile si unitatile de invatamant, in clasa CAEN corespunzatoare din diviziunea 80;
c) institutiile si unitatile de sanatate si asistenta sociala, in clasa CAEN corespunzatoare din diviziunea 85;
d) asociatiile de proprietari si locatari, in clasa CAEN-7032.
(2) Pentru institutiile si unitatile care nu sunt prevazute la alin. (1), codul CAEN va fi identificat in cadrul clasificarii activitatilor din economia nationala, in functie de specificul activitatii principale desfasurate.
Art. 10. - Termenul de declarare si de plata a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Art. 11. - (1) In cazul in care plata contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale nu s-a efectuat pana la termenul prevazut la art. 10, cheltuielile pentru prestatiile si serviciile de asigurare prevazute de lege si efectuate de asigurator se recupereaza de la angajator.
(2) Recuperarea sumelor prevazute la alin. (1) se va face de catre asigurator, conform prevederilor legale, dupa stabilirea caracterului de munca al accidentului, respectiv caracterului profesional al bolii, si primirea documentelor justificative de plata de la prestatorii de servicii.
Art. 12. - Anexele nr. 1-4*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
___________
*) Anexele nr. 1-4 sunt reproduse in facsimil.
Comentarii articol (2)