"BNR va publica luni in Monitorul Oficial noile reglementari", a declarat, vineri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Vasilescu considera ca schimbarile pe piata bancara nu se vor face simtite imediat si nu va exista o crestere dinamica a creditarii.
"Nu confirm ca va fi o crestere vertiginoasa a creditarii. Bancile vor fi chiar mai prudente decat a fost banca centrala, pana acum", a apreciat Adrian Vasilescu.
Referindu-se la rezervele minime obligatorii ;i creditarea, problema criticata frecvent de bancile comerciale care considera nivelul acestora prea mare, Adrian Vasilescu a aratat ca politica BNR este aliniata regulilor europene.
"Regulile privind creditarea au fost aliniate acum la stilul european. Normele privind rezervele obligatorii fac parte din pachetul de instrumentele cu care lucreaza toate bancile centrale din Uniunea Europeana, inclusiv Banca Centrala Europeana. Ca acolo exista alte cote ale rezervelor minime obligatorii, aceasta este alta poveste. Cota noastra tine cont de realitatile noastre", a explicat consilierul BNR.
"Liberalizarea creditelor nu va crea inflatie", a dat asigurari Adrian Vasilescu.
Cred ca libertatea aceasta privind creditarea trebuie inteleasa in sensul fiolozofic propriu. Daca incepem sa analizam documentul care a fost semnat vineri seara la Banca Nationala, este normal sa facem si o analiza lingvistica, plecand de la titlu. Regulament este un cuvant mai moale decat Norma. Din 2003 pana acum, in materie de creditare, banca centrala a dat numai norme. Norma insemna strictete. Cuvantul regulament este un cuvant mai moale. Sunt si alte cuvinte cheie care merita interpretate. De exemplu, apare cuvantul aprobare. Cine aproba? Banca isi face norma si un for din banca aproba norma. Banca Centrala nu aproba acum. La Banca Centrala a fost folosit cuvantul validare. Dupa ce forul din banca comerciala a aprobat norma, Banca Centrala, prin Directia de Supraveghere valideaza documentul. Mai departe sunt trecute cateva conditii simple. Pe regulament va trebui sa fie scris cui se acorda creditul, in al doilea rand ce fel de venituri trebuie sa aiba acea persoana si cu care se poate inscrie in lista eligibila. Apoi trebuie sa mai apara acolo ce riscuri de nerambursare, care exista si banca va trebui sa aiba o metodologie pentru strategia de riscuri, a explicat Adrian Vasilescu.
Cand vorbim despre credite trebuie sa ne gandim ca pot aparea si riscuri de nerambursare. Codul de procedura civila spune ca indiferent de rata, de exemplu un plafon de 60 la suta din venit, iar procedura civila spune ca o banca nu se poate atinge de mai mult de 50 la suta din venitul unui datornic, a spus Vasilescu.
Comentarii articol (0)