ACCES GRATUIT
Noul Regulament de creditare a intrat in vigoare
Noul Regulament privind creditarea a intrat in vigoare, miercuri, fiind publicat in Monitorul Oficial. Banca Nationala a Romaniei a trimis, luni, la Monitorul Oficial, noile reglementari care ar putea duce la o relaxare a conditiilor pentru contractarea unui imprumut, informeaza Rompres.
Articolul continuă mai jos
Noile reglementari vor permite bancilor comerciale sa elimine avansul pe care persoanele care doreau sa acceseze un credit imobiliar trebuiau sa-l detina. Acesta reprezenta 25 la suta din valoarea creditului. De asemenea vor putea fi eliminate si plafoanele de indatorare, care nu puteau depasi 35 la suta din venit pentru creditele imobiliare, 30 la suta pentru creditele de consum, respectiv de 40 la suta plafonul general.
Bancile comerciale trebuie sa transmita BNR noile lor conditii de creditare pentru a primi un aviz in urma caruia vor putea sa acorde credite in alte conditii decat cele impuse de Norma 10 din iulie 2005.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca schimbarile pe piata bancara nu se vor face simtite imediat si nu va exista o crestere dinamica a creditarii. "Nu confirm ca va fi o crestere vertiginoasa a creditarii. Bancile vor fi chiar mai prudente decat a fost banca centrala pana acum", a declarat Adrian Vasilescu, citat de Rompres.
De asemenea, Adrian Vasilescu a avertizat si asupra riscurilor referitoare la nerambursare. "Cand vorbim despre credite trebuie sa ne gandim ca pot aparea si riscuri de nerambursare. Codul de procedura civila spune ca indiferent de rata, de exemplu un plafon de 60 la suta din venit, iar procedura civila spune ca o banca nu se poate atinge de mai mult de 50 la suta din venitul unui datornic", a spus Vasilescu.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Gratian Ghetea, a apreciat, la un post de televiziune, ca dobanzile mari la credite, aplicate in prezent de bancile comerciale din Romania, sunt rezultatul nivelului ridicat al rezervelor obligatorii pe care acestea trebuie sa le constituie la Banca Nationala.
"Cu cat rezerva minima obligatorie este mai mica cu atat si bancile comerciale pot reduce dobanzile la credite. Rezerva minima obligatorie este in continuare foarte mare", a aratat Ghetea.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)