ACCES GRATUIT
Hotararea CEDO in cauza Popescu si Toader impotriva Romaniei
La data de 8 martie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat o hotarare in cauza Popescu si Toader impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 1 din primul Protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza respectarea dreptului de proprietate.
Articolul continuă mai jos
La data de 5 iulie 2002, Radu Popescu si Teodora Toader au introdus cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, invocand incalcarea articolului 1 din primul Protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Reclamantii au aratat ca in 1997 li s-a admis o actiune in revendicare a unui imobil nationalizat situat in Bucuresti, ocupat de un chirias care incheiase contract cu statul, iar respectivul contract fusese prelungit prin efectul legii nr. 17/1994.
Reclamantii au solicitat, in instanta, evacuarea chiriasului care ocupa imobilul. Actiunea a fost respinsa de catre instantele romane care au considerat ca in speta se aplicau prevederile art. 10 alineat 1 din Ordonanta de Urgenta nr. 40/1999, iar proprietarii nu respectasera cerintele prevazute de acest articol (notificarea chiriasului prin executor judecatoresc, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei, cu privire la incheierea unui nou contract de inchiriere). Prin urmare, in virtutea art. 11 alineat 1 din Ordonanta, contractul de inchiriere incheiat cu statul a fost prelungit de drept, iar locatarul avea un titlu locativ valabil.
Curtea a subliniat faptul ca OUG nr. 40/1999 a reprezentat o masura de reglementare a folosintei bunurilor care urmareste un interes general. Curtea a aratat totusi ca aplicarea, de catre instantele nationale a art. 11 alin. 1 si 13 lit. d) i-a privat pe reclamanti de posibilitatea evidenta de a percepe o chirie.
Curtea a considerat ca speta este similara cauzei Radovici si Stanescu impotriva Romaniei si a constatat incalcarea dreptului de proprietate al reclamantilor.
Prin urmare, statul roman a fost obligat sa le plateasca reclamantilor suma de 20.000 euro cu titlu de prejudiciu material si moral si cea de 250 euro cu titlu de cheltuieli de judecata.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)