Avand in vedere desfasurarea lucrarilor Congresului extraordinar al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din 17 februarie 2007, care este legal constituit,
in conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 95 alin. (5) din Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 16 lit. g) din Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, cu modificarile si completarile ulterioare,
in vederea corelarii Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti cu prevederile Legii nr. 188/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale regulamentului aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind formulate propuneri de modificare a statutului,
Congresul extraordinar al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti adopta prezenta hotarare.
Art. I. - Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 311 din 12 iunie 2001, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul statutului va avea urmatorul cuprins:
"STATUTUL
Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei
de executor judecatoresc"
2. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 11, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1
1. - Profesia de executor judecatoresc este liberala si independenta."
3. La articolul 3, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins: "Sediul principal al Uniunii este in municipiul Bucuresti."
4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Uniunea conduce si coordoneaza la nivel national activitatea executorilor judecatoresti si urmareste respectarea regulilor deontologice in activitatea acestora, potrivit Codului deontologic al profesiei, aprobat de Congresul Uniunii."
5. Dupa articolul 6 se introduc opt noi articole, articolele 61-68, cu urmatorul cuprins:
"Art. 6
1. - In aplicarea art. 6 lit. a), b), c), d) si f), precum si a art. 411 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, cu modificarile si completarile ulterioare, Uniunea coordoneaza activitatea Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti.
Organizarea si functionarea Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti sunt stabilite prin Regulamentul de functionare si perfectionare al Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, aprobat de catre Consiliul Uniunii.
In cadrul Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti functioneaza o comisie stiintifica, ce va fi consultata de catre Consiliul Uniunii in probleme de modificari legislative, analize stiintifice, studii etc.
Art. 6
2. - Pregatirea profesionala continua reprezinta totalitatea activitatilor planificate de pregatire teoretica si practica desfasurate de executorii judecatoresti in vederea dobandirii sau imbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si aptitudini profesionale, in scopul cresterii calitatii actului executional si nivelului de performanta in domeniul respectiv.
Art. 6
3. - Managementul activitatilor de pregatire profesionala continua este realizat de Consiliul Uniunii prin Programul national de pregatire profesionala continua.
Art. 64. - Participarea la pregatirea profesionala in cadrul Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti este obligatorie si se face cel putin o data la 3 ani.
Art. 6
5. - Neparticiparea la pregatirea profesionala inauntrul termenului de 3 ani la centrul mentionat la art. 61 duce la sesizarea Colegiului director al Camerei din care face parte executorul judecatoresc respectiv, cu propunerea de aplicare a unei sanctiuni conform legii si art. 44 din Legea nr. 188/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6
6. - Modulele de pregatire, numarul de participanti si perioada acestora vor fi stabilite de catre conducerea centrului prevazut la art. 61 si vor fi adoptate de catre Consiliul Uniunii.
Art. 6
7. - La absolvirea perioadei de perfectionare se va sustine un test si in functie de rezultatul acestuia se va aplica sau nu se va aplica masura obligativitatii reluarii cursului de catre participanti la un modul viitor inauntrul acestui termen de 3 ani.
Art. 6
8. - Centrul Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti va elibera un certificat de absolvire la sfarsitul perioadei de pregatire profesionala."
6. La articolul 11, dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
"i) sa raspunda in termenul stabilit la toate solicitarile Camerei sau Uniunii."
7. La articolul 16 alineatul 1, litera d) va avea urmatorul cuprins:
"d) valideaza si revoca membrii Comisiei superioare de disciplina, care va fi compusa din 15 membri din Camere diferite, fara ca acestia sa detina sau sa poata ocupa alte functii eligibile la orice nivel al Uniunii sau al Camerelor;".
8. La articolul 16 alineatul 1, dupa litera g) se introduc doua noi litere, literele h) si i), cu urmatorul cuprins:
"h) alege directorul si secretarul Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti pentru un mandat de 3 ani;
i) aproba Codul deontologic al executorului judecatoresc."
9. La articolul 19, litera d) se abroga.
10. La articolul 19, litera h) va avea urmatorul cuprins:
"h) stabileste cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune in raport cu venitul brut realizat de acestia;".
11. La articolul 19, dupa litera h) se introduce o noua litera, litera h1), cu urmatorul cuprins:
"h
1) stabileste si actualizeaza anual cuantumul cheltuielilor de executare;".
12. La articolul 19, literele k), l), m), n), p) si r) vor avea urmatorul cuprins: "k) executa controlul profesional-administrativ asupra Camerelor cel putin o data la 2 ani, verificand si calitatea actelor executionale, sau poate delega Colegiul director al Camerei cu efectuarea controlului conform prevederilor art. 59 din lege;
l) stabileste indemnizatiile de conducere pentru presedinte, vicepresedinti, membrii Consiliului Uniunii, organele de conducere ale Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti si organele de conducere ale Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti;
m) stabileste structura organizatorica si numarul persoanelor de specialitate si cu functii administrative din cadrul Uniunii si al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
n) desemneaza 2 dintre membrii sai sa faca parte din Biroul executiv al Consiliului Uniunii;
...............................................................................................................................
p) organizeaza si coordoneaza activitatea de editare a Buletinului executorilor judecatoresti din Romania;
r) aproba Programul de pregatire si perfectionare a executorilor judecatoresti si cheltuielile Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti;".
13. La articolul 19, dupa litera u) se introduc doua noi litere, literele v) si w), cu urmatorul cuprins:
"v) stabileste cuantumul taxelor de inscriere si participare la examene;
w) intocmeste si actualizeaza permanent liste cuprinzand:
- executorii judecatoresti incompatibili, indicand temeiul incompatibilitatii;
- executorii judecatoresti care sunt suspendati din functie in temeiul art. 23 lit. a) si lit. b) teza a doua, lit. c), d) si e) din lege;
- executorii judecatoresti stagiari, indicand biroul in care sunt angajati si data incheierii contractului individual de munca."
14. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20. - Biroul executiv al Consiliului Uniunii se compune din presedinte, 2 vicepresedinti si 2 membri desemnati de Consiliul Uniunii."
15. La articolul 21, litera e) se abroga.
16. La articolul 21, litera f) va avea urmatorul cuprins:
"f) propune cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune, in raport cu venitul realizat de acestia;".
17. La articolul 22 alineatul 1, dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a1), cu urmatorul cuprins:
"a
1) stabileste atributiile celor 2 vicepresedinti ai Consiliului Uniunii;".
18. La articolul 22 alineatul 1, litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) angajeaza personalul de specialitate si administrativ al Uniunii si stabileste prin negociere salariile acestora;".
19. La articolul 22, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Functia de presedinte nu poate fi exercitata decat pe durata a doua mandate. Durata unui mandat este de 3 ani."
20. La articolul 23, alineatele 1 si 4 vor avea urmatorul cuprins:
"Comisia de cenzori a Uniunii este compusa din 3 membri, dintre care 2 executori judecatoresti alesi de Congresul Uniunii si 1 expert contabil desemnat de Consiliul Uniunii.
...............................................................................................................................
Calitatea de cenzor este incompatibila cu orice alta functie eligibila in cadrul Uniunii."
21. La articolul 24, alineatele 2 si 3 vor avea urmatorul cuprins:
"Bugetul Uniunii este format din contributiile banesti ale membrilor, donatii, sponsorizari, beneficii rezultate din activitati economice conexe si din orice alte sume de bani dobandite licit.
Cota de contributie a fiecarui executor judecatoresc la Uniune se aproba de Consiliul Uniunii, la propunerea Adunarii generale a Camerei."
22. La articolul 24, alineatul 5 se abroga.
23. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins: "Art. 25. - Camerele au, potrivit legii, personalitate juridica, firma, stampila si sigilii proprii, iar sediul lor se afla in localitatea in care functioneaza curtea de apel in circumscriptia careia se constituie."
24. La articolul 26, alineatele 2 si 4 vor avea urmatorul cuprins:
"Camerele sunt conduse de un colegiu director format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si 3-7 membri.
..........................................................................................
Functionarea tuturor organelor Camerei se realizeaza potrivit prezentului statut."
25. Articolul 27 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 27. - Adunarea generala a Camerei se intruneste semestrial in sedinta ordinara si ori de cate ori este nevoie in sedinta extraordinara, la convocarea presedintelui Colegiului director sau la cererea a cel putin unei treimi din numarul membrilor sai ori la solicitarea Consiliului Uniunii.
Convocarea Adunarii generale a Camerei in sedinta ordinara se face cu cel putin 5 zile inainte de data stabilita pentru tinerea acesteia, iar convocarea sedintei extraordinare se face cu cel putin 3 zile inainte, prin instiintarea membrilor sai, cu mentionarea datei si a locului desfasurarii.
Prezenta executorilor judecatoresti la lucrarile Adunarii generale a Camerei este obligatorie, absenta nemotivata atragand sanctiunea prevazuta de art. 44 din lege."
26. La articolul 29, literele e), f) si g) vor avea urmatorul cuprins: "e) propune cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune si aproba cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Camera, cu respectarea art. 24 alin. 3;
f) informeaza Uniunea in legatura cu activitatea birourilor executorilor judecatoresti asupra numarului necesar de executori judecatoresti si de executori judecatoresti stagiari;
g) aproba propunerile Colegiului director cu privire la structura organizatorica, a personalului angajat si salarizarea acestuia."
27. La articolul 30, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins: "Alegerea presedintelui, a vicepresedintelui si a reprezentantilor in Consiliul Uniunii si in Consiliul de disciplina al Camerei se face de Adunarea generala a Camerei prin vot secret, cu majoritate simpla."
28. La articolul 33, dupa alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmatorul cuprins:
"Toate persoanele care intra in profesia de executor judecatoresc, indiferent de forma prin care devin executor judecatoresc, trebuie sa isi inceapa activitatea primind avizul Camerei pentru inscrierea biroului la curtea de apel, dupa ce fac dovada achitarii, in contul Uniunii, a echivalentului in lei al sumei de 1.000 euro, calculat la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua platii, din care se vor vira 30% la Camera in circumscriptia careia isi va desfasura activitatea si 70% la Uniune."
29. La articolul 34, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Vicepresedintele exercita atributiile presedintelui in lipsa acestuia."
30. La articolul 35, litera c) va avea urmatorul cuprins:
"c) are dreptul la o indemnizatie stabilita de Consiliul Uniunii, platita din bugetul Uniunii;".
31. La articolul 35, dupa alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmatorul cuprins:
"Reprezentantul Camerei in Consiliul Uniunii va putea fi substituit de catre presedintele sau vicepresedintele Colegiului director in situatia in care se afla in imposibilitate de a participa la sedintele Consiliului Uniunii."
32. La articolul 36, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Pentru inscrierea la concurs in vederea ocuparii unui post de executor judecatoresc, candidatul va plati o taxa de inscriere la Camera si o taxa de participare la concurs, in contul Uniunii. Cuantumurile acestor taxe se stabilesc de Consiliul Uniunii in conditiile art. 19."
33. Articolul 38 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 38. - Executorii judecatoresti isi desfasoara activitatea in cadrul unor birouri, individual sau prin asociere in baza unui contract de societate civila."
34. Articolul 51 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 51. - Executorii judecatoresti sanctionati conform prevederilor art. 46 lit. a), b) si c) din lege pot exercita functii eligibile, la urmatoarele alegeri, numai la nivelul Camerei.
Sanctiunile prevazute la art. 46 lit. a) si b) din lege se prescriu in termen de 6 luni; cea prevazuta la art. 46 lit. c) din lege se prescrie la 1 an de la achitarea amenzii, iar cea prevazuta la art. 46 lit. d) din lege se prescrie la 3 ani de la expirarea perioadei de suspendare."
Art. II. - Prezenta hotarare va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va fi adusa la cunostinta tuturor camerelor executorilor judecatoresti de pe langa curtile de apel.
Art. III. - Serviciile secretariat si informatic ale Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, precum si secretariatele camerelor executorilor judecatoresti vor urmari ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari.
Presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti,
Ducu Mihai
Bucuresti, 17 februarie 2007.
Nr. 1.
Comentarii articol (0)