Un raport intocmit de Ministerul Justitiei cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul trecut, arata ca statutul procurorilor nu s-a imbunatatit. Numarul magistratilor care sunt din ce in ce mai nemultumiti de sistemele de promovare, dar si de activitatea CSM, este in continua crestere.
Studiul arata si o crestere a numarului de magistrati care au cunostinta de situatii in care relatia dintre procuror si judecator afecteaza impartialitatea hotararilor judecatoresti.
Potrivit raportului, procurorii sunt nemultumiti de modul de numire a procurorului general al Romaniei, atributiune care revine Ministrului Justitiei, precum si de felul in care sunt desemnati adjunctii acestuia.
De asemenea, se arata in studiul realizat de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii reuseste doar intr-o masura foarta mica sa combata imixtiunea politicului in justitie.
Lucru infirmat de presedintele CSM, Anton Pandrea, care spune ca institutia a avut reactii prompte, chiar si in "situatii delicate".
"De cate ori s-a pus problema modificarii legilor de organizare, CSM a intervenit prompt prin avize sau amendamente la proiectele de legi."
Pe de alta parte, se spune in raport, magistratii sunt nemultumiti de modul de promovare din cadrul sistemului si exista un numar din ce in ce mai mare de magistrati care cunosc cazuri in care au existat presiuni politice pentru numirea unor persoane in functii de conducere.
Vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, spune insa ca exista si altfel de presiuni la care sunt supusi judecatorii."O prima presiune politica o exercita chiar Ministrul Justitiei asupra corpului de judecatori", afirma doamna Pivniceru.
"Iesirile publice ale domniei-sale care acuza judecatorii de incompetenta si coruptie, asta nu este presiune?"
"Faptul ca aceasta imagine e perpetuata si difuzata si la alte foruri de decizie, daca s-a ajuns pana acolo incat sa se afiseze pe micul ecran telefonul telespectatorului "daca va fi arestat X sunati la numarul cutare, daca nu va fi arestat X, sunati la numarul cutare", ma gandesc ca asta e o presiune extraordinara asupra corpului de judecatori", a mai declarat la BBC vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.
Totodata, in raportul Ministerului Justitiei se arata ca a scazut increderea magistratilor in activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, iar calitatea actului de justitie este afectat de lipsa personalului auxiliar.
In ceea ce priveste hotararile judecatoresti, studiul atrage atentia asupra relatiei dintre procuror si judecator, relatie care in opinia mai multor magistrati afecteaza impartialitatea deciziilor.
Insa, atat presedintele CSM, Anton Pandrea, cat si vicepresedintele Asociatiei Magistratilor, Mona Pivniceru, spun ca nu stiu la ce face referire raportul intocmit de Ministerul Justitiei.
Dan Vasiliu
Comentarii articol (0)