Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 236 din 05/04/2007
Actul a intrat in vigoare la data de 05 aprilie 2007
În temeiul prevederilor art. 11 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea ºi funcþionarea Ministerului Finanþelor Publice ºi a Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare,
având în vedere prevederile art. 80 alin. (6) din Ordonanþa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare,
ministrul finanþelor publice emite urmãtorul ordin:
Art. 1. - Pentru îndeplinirea obligaþiei de declarare a veniturilor realizate în anul fiscal 2006, se aprobã transmiterea prin poºtã, de cãtre organul fiscal cãtre contribuabili - persoane fizice, a unui pachet informaþional conþinând urmãtoarele:
a) douã exemplare ale formularului 200, "Declaraþie specialã privind veniturile realizate", cod 14.13.01.13;
b) Ghidul pentru completarea ºi depunerea declaraþiei de venit pentru anul fiscal 2006;
c) scrisoarea adresatã contribuabililor, semnatã de preºedintele Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã;
d) plicul "CR", destinat transmiterii declaraþiei de venit de cãtre contribuabili;
e) plicul exterior pentru transmiterile documentelor pachetului informaþional cãtre contribuabili.
Art. 2. - Modelele ºi conþinutul formularelor adaptate pentru trimiterea/primirea prin poºtã, precum ºi cele ale Ghidului pentru completarea ºi depunerea declaraþiei de venit pentru anul 2006, ale scrisorii semnate de preºedintele Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã, ale plicului "CR" destinat transmiterii declaraþiilor de cãtre contribuabili ºi ale plicului exterior transmis contribuabililor sunt prezentate în anexa la prezentul ordin.
Art. 3. - (1) Costurile poºtale pentru transmiterile în regim "recomandat", precum ºi costurile poºtale pentru transmiterile returate sunt suportate de cãtre Ministerul Finanþelor Publice - Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscalã.
(2) Costurile poºtale pentru trimiterile sosite cu indicaþia specialã "CR" - recomandat la unitãþile fiscale destinatare de la contribuabili sunt suportate de direcþiile generale ale finanþelor publice judeþene ºi a municipiului Bucureºti, din bugetele proprii.
Art. 4. - Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
Art. 5. - Direcþia de îndrumare ºi asistenþã a contribuabililor, Direcþia economicã ºi administrativã, Direcþia generalã a tehnologiei informaþiei, precum ºi direcþiile generale ale finanþelor publice judeþene ºi a municipiului Bucureºti ºi unitãþile lor subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ANEXÃ
1. Formularul 200 "Declaraþie specialã privind veniturile realizate", cod 14.13.01.13*);
2. Ghidul pentru completarea ºi depunerea declaraþiei de venit pentru anul fiscal 2006;
3. scrisoarea adresatã contribuabililor, semnatã de preºedintele Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã;
4. plicul "CR", destinat transmiterii declaraþiei de venit de cãtre contribuabili*);
5. plicul exterior pentru transmiterile documentelor pachetului informaþional cãtre contribuabili*).
___________
*) Modelele prevãzute la pct. 1, 4 ºi 5 sunt reproduse în facsimil.
GHID PENTRU COMPLETAREA ªI DEPUNEREA DECLARAÞIEI DE VENIT
PENTRU ANUL 2006
Pentru a completa în mod corect formularele de declaraþie, vã rugãm sã citiþi cu atenþie îndrumãrile de mai jos:
AVEÞI OBLIGÞIA
de a depune declaraþia, dacã în anul 2006 aþi obþinut venituri din categoria:
A. ACTIVITÃÞI INDEPENDENTE:
- venituri comerciale (fapte de comerþ, prestãri de servicii, altele decât cele din profesii libere, precum ºi practicarea unei meserii, inclusiv din activitãþi adiacente);
- profesii libere (exercitarea profesiilor de medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect etc.);
- drepturi de proprietate intelectualã (brevete de invenþie, desene ºi modele, mostre, mãrci de fabricã ºi comerþ, drepturi de autor ºi drepturi conexe dreptului de autor ºi altele asemenea);
- venituri din activitãþi independente scutite la plata impozitului pe venit.
Declaraþia se completeazã pentru fiecare categorie de venit ºi pentru fiecare sursã de realizare a venitului, conform instrucþiunilor de la pct. II.
B. VENITURI DIN CEDAREA FOLOSINfiEI BUNURILOR
- venituri în bani ºi/sau în naturã, provenind din cedarea folosinþei bunurilor mobile ºi imobile (ex.: din arendarea terenurilor sau închirieri de construcþii sau alte bunuri), obþinute de cãtre proprietar, uzufructuar sau alt deþinãtor legal, altele decât veniturile din activitãþi independente.
Dacã aþi obþinut venituri din cedarea folosinþei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de închiriere, completaþi în cadrul aceluiaºi formular câte un cartuº (ex.: cartuºul 1A-1B, cartuºul 2A-2B etc.) pentru fiecare sursã de realizare a venitului, respectiv contract de închiriere, conform instrucþiunilor de la pct. II.
Declaraþia se completeazã în orice situaþie, indiferent dacã chiria ºi/sau arenda, prevãzute în contractul încheiat între pãrþi, sunt exprimate în naturã, lei sau valutã.
C. VENITURI DIN ACTIVITÃfiI AGRICOLE IMPUSE ÎN SISTEM REAL
- venituri provenind din cultivarea ºi valorificarea florilor, legumelor ºi zarzavaturilor în sere ºi în solarii, precum ºi din cultivarea ºi valorificarea arbuºtilor, plantelor decorative ºi a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole ºi pomicole ºi din altele asemenea.
Declaraþia se completeazã pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate în a cãrei razã teritorialã se aflã terenul, conform instrucþiunilor de la pct. II. În cazul în care în raza teritorialã a aceleiaºi localitãþi se aflã mai multe terenuri, se va depune o singurã declaraþie.
D. CªTIGURI DIN TRANSFERUL TITLURILOR DE VALOARE
Declaraþia se depune pentru întregul portofoliu de titluri tranzacþionate în anul 2006 ºi pentru care aveþi obligaþia stabilirii câºtigului net/pierderii, conform legii, în funcþie de perioada deþinerii.
ATENÞIE!
În cazul în care aþi realizat mai multe categorii de venit din mai multe surse, veþi completa, în cadrul aceluiaºi formular, câte un cartuº (ex.: cartuºul 1A-1B-1C, cartuºul 2A-2B-2C etc.), corespunzãtor fiecãrei surse de venit.
Dacã în anul 2006 aþi obþinut venituri din activitãþi independente impuse pe bazã de norme de venit, nu aveþi obligaþia depunerii declaraþiei, cu excepþia situaþiei în care aþi depus declaraþia de venit estimativ în luna decembrie a anului 2006 ºi pentru care nu s-au stabilit plãþi anticipate.
CUM COMPLETAÞI DECLARAÞIA DE VENIT - FORMULARUL 200?
- În situaþia în care formularul 200 "Declaraþie specialã privind veniturile realizate" are datele dvs. de identificare eronat completate, vã rugãm sã le corectaþi pentru a corespunde datelor înscrise în documentul dvs. de identitate (BI/CI) la momentul depunerii declaraþiei, caz în care anexaþi copie dupã buletinul sau cartea de identitate.
- În situaþia în care optaþi pentru restituirea diferenþelor de impozit prin virament bancar, vã rugãm sã completaþi denumirea bãncii ºi numãrul de cont (IBAN), pentru a ne da posibilitatea sã vã virãm în cont eventualele diferenþe de impozit, fãrã a mai fi necesarã deplasarea dvs. la unitãþile de trezorerie sau la oficiile poºtale.
I. DATE DE IDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI
Adresa - se înscrie adresa domiciliului fiscal.
Cod numeric personal/Numãr de identificare fiscalã - înscrieþi codul numeric personal din documentul dvs. de identitate sau numãrul de identificare fiscalã atribuit de organul fiscal.
II. DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE PE SURSE ªI CATEGORII DE VENIT
Cap. A. DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFêURATà - rd. 1, rd. 2, rd. 3, rd. 4, rd. 6 ºi rd. 7 se completeazã conform cerinþei.
- rd. 5. Sediul - completaþi adresa sediului sau locului principal de desfãºurare a activitãþii în cazul în care vã desfãºuraþi activitatea prin mai multe puncte de lucru.
Dacã realizaþi venituri din activitãþi agricole veþi înscrie denumirea unitãþii administrativ-teritoriale în a cãrei razã se aflã terenul/terenurile, respectiv: municipiu, oraº, comunã sau sector al municipiului Bucureºti, dupã caz.
- rd. 8, rd. 9. Data începerii/încetãrii activitãþii - se completeazã numai dacã aþi început/încetat activitatea în cursul anului fiscal 2006.
Dacã sunteþi persoanã fizicã autorizatã care v-aþi încetat activitatea în cursul anului 2006, veþi înscrie data depunerii autorizaþiei de funcþionare la organul emitent.
Cap. B. VENIT NET/CªTIG NET
1. ACTIVITÃÞI INDEPENDENTE
a) Dacã aþi realizat venituri din activitãþi comerciale, profesii libere, din drepturi de proprietate intelectualã determinate în sistem real ºi aþi desfãºurat activitatea în mod individual, declaraþia se completeazã pe baza datelor din evidenþa contabilã, astfel:
- rd. 1. Venit brut - înscrieþi suma reprezentând veniturile totale în bani ºi/sau echivalentul în lei al veniturilor în naturã încasate în anul 2006, atât din activitatea de bazã, cât ºi din activitãþi adiacente.
- rd. 2. Cheltuieli deductibile - preluaþi suma de la rd. 2.1.
- rd. 2.1. Cheltuieli deductibile - înscrieþi suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea realizãrii venitului, conform evidenþei contabile.
- rd. 3. Venit net - înscrieþi suma reprezentând diferenþa dintre venitul brut ºi cheltuielile aferente deductibile, respectiv se scade rd. 2 din rd. 1.
- rd. 3.1. Venit net aferent activitãþilor cu regim de reþinere la sursã - înscrieþi partea din venitul net aferent activitãþilor independente pentru care plãþile anticipate s-au realizat prin stopaj la sursã, inclusiv veniturile obþinute dintr-o asociere cu o persoanã juridicã.
- rd. 5. Pierdere fiscalã/Pierdere - înscrieþi suma reprezentând diferenþa dintre cheltuielile deductibile ºi venitul brut, respectiv se scade rd. 1 din rd. 2.
Precizãri în cazul persoanelor care realizeazã venituri din valorificarea sub orice formã a drepturilor de proprietate intelectualã, pentru care venitul net se determinã pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declaraþia se completeazã pe baza documentelor eliberate de plãtitorii de venit, astfel:
- la rd. 1. Venit brut - înscrieþi suma reprezentând veniturile totale în bani ºi/sau echivalentul în lei al veniturilor în naturã, realizate din toate sursele în anul 2006.
La stabilirea veniturilor brute din drepturi de proprietate intelectualã se au în vedere atât sumele încasate în cursul anului 2006, cât ºi reþinerile în contul plãþilor anticipate efectuate cu titlu de impozit ºi contribuþiile obligatorii, reþinute de plãtitorii de venit.
- la rd. 2.2. Cheltuieli forfetare - înscrieþi suma rezultatã prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 40% la venitul brut realizat din valorificarea drepturilor de autor ºi prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 50% la venitul brut realizat din drepturile de autor aferente operelor de artã monumentalã, dupã caz.
- rd. 2.4. Contribuþii sociale obligatorii plãtite - se completeazã cu suma reprezentând contribuþiile sociale obligatorii plãtite.
ATENÞIE!
- rd. 2.3. Sume ce revin organismelor de gestiune colectivã - se completeazã numai dacã aþi obþinut în anul 2006 venituri din drepturi de proprietate intelectualã transmise prin succesiune, din exercitarea dreptului de suitã sau ca remuneraþie compensatorie pentru copia privatã, înscriind suma totalã plãtitã organismelor de gestiune colectivã sau altor plãtitori care, conform legii, au atribuþii de colectare ºi de repartizare a veniturilor între titularii de drepturi de proprietate intelectualã.
b) Dacã aþi realizat venituri din activitãþi independente desfãºurate într-o formã de asociere, declaraþia se completeazã astfel:
b.1 ) În cazul asocierilor dintre persoane fizice, care nu dau naºtere unei persoane juridice, completaþi numai rd. 3 (venit net), respectiv rd. 5 (pierdere fiscalã/pierdere), pe baza datelor de la cap. E din Declaraþia anualã de venit pentru asociaþiile fãrã personalitate juridicã, constituite între persoane fizice (formularul 204).
b.2 ) În cazul asocierilor constituite între persoane fizice ºi persoane juridice române (microîntreprinderi), care nu dau naºtere unei persoane juridice, completaþi rd. 1, rd. 2 (cu rd. 2.4), rd. 3 ºi rd. 3.1 sau rd. 5, dupã caz.
2. VENITURI DIN CEDAREA FOLOSINfiEI BUNURILOR
- rd. 1. Venit brut - înscrieþi suma reprezentând chiria/arenda prevãzutã în contractul încheiat între pãrþi, pentru întregul an fiscal 2006, indiferent de momentul plãþii acesteia.
În situaþia în care chiria/arenda reprezintã echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determinã pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pieþei valutare comunicat de Banca Naþionalã a României, din ultima zi a fiecãrei luni, corespunzãtor lunilor din perioada de impunere.
În situaþia în care arenda se achitã în naturã, evaluarea în lei a acesteia se face pe baza preþurilor medii ale produselor agricole, ce pot fi comunicate de organul fiscal, conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
- rd. 2. Cheltuieli deductibile - înscrieþi suma de la rd. 2.1 sau suma de la rd. 2.2, dupã caz.
- rd. 2.1. Cheltuieli deductibile - se completeazã dacã aþi optat pentru determinarea venitului net în sistem real, conform documentelor contabile.
- rd. 2.2. Cheltuieli forfetare - se completeazã dacã aþi optat pentru determinarea venitului net pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Înscrieþi suma rezultatã prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 25% la venitul brut (rd. 1), reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului.
- rd. 3. Venit net - înscrieþi suma reprezentând diferenþa dintre venitul brut ºi cheltuielile deductibile aferente, respectiv dintre rd. 1 ºi rd. 2.
- rd. 5. Pierdere fiscalã/Pierdere - completaþi numai dacã aþi optat pentru determinarea venitului net/pierdere în sistem real ºi dacã în anul 2006 aþi înregistrat pierderi. Înscrieþi suma reprezentând diferenþa obþinutã prin scãderea rd. 1 din rd. 2.
3. VENITURI DIN ACTIVITÃfiI AGRICOLE
a) Dacã aþi realizat venituri din activitãþi agricole determinate în sistem real ºi aþi desfãºurat activitatea în mod individual, cap. B al declaraþiei se completeazã atât la rd. venit brut, cât ºi la rd. cheltuieli, respectiv venitul net sau pierderea realizatã.
b) Dacã aþi realizat venituri din activitãþi agricole desfãºurate într-o formã de asociere între persoane fizice care nu dã naºtere unei persoane juridice, declaraþia se completeazã numai la rd. 3 (venit net), respectiv rd. 5 (pierdere fiscalã/pierdere), pe baza datelor de la cap. E din Declaraþia anualã de venit pentru asociaþiile fãrã personalitate juridicã, constituite între persoane fizice (formularul 204).
4. CªTIGURI DIN TRANSFERUL TITLURILOR DE VALOARE
- rd. 4. Câºtig net - înscrieþi câºtigul net asupra întregului portofoliu, ca diferenþã pozitivã între câºtigurile ºi pierderile înregistrate în cursul anului 2006 ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, cu excepþia celor dobândite cu titlu gratuit în cadrul Programului de privatizare în masã.
- rd. 5. Pierdere fiscalã/Pierdere - înscrieþi pierderea asupra întregului portofoliu, ca diferenþã negativã între câºtigurile ºi pierderile înregistrate în cursul anului 2006 ca urmare a transferului titlurilor de valoare, cu excepþia celor dobândite cu titlu gratuit în cadrul Programului de privatizare în masã.
ATENÞIE! Dacã în anul 2006 aþi realizat câºtiguri/pierderi din tranzacþionarea titlurilor de valoare, veþi evidenþia în Declaraþie, în mod distinct, câºtigul net/pierderea din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare deþinute mai mult de 365 de zile, precum ºi câºtigul net/pierderea din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare deþinute mai puþin de 365 de zile, inclusiv.
La declaraþie anexaþi documente justificative privind tranzacþiile efectuate, eliberate de intermediari, din care sã rezulte câºtigul/pierderea declaratã, precum ºi cuantumul impozitului virat de cãtre intermediar sau de cãtre dvs., pentru anul fiscal 2006.
Cap. C. VENIT SCUTIT LA PLATA IMPOZITULUI PE VENIT
Se completeazã, dacã aþi realizat în anul fiscal 2006 venituri din activitãþi independente scutite la plata impozitului pe venit, conform legislaþiei specifice.
- rd. 1. Venit net/Pierdere fiscalã - înscrieþi suma reprezentând venitul net sau pierderea fiscalã realizatã din activitãþi independente desfãºurate în perioada de scutire.
III. DESTINAÞIA SUMEI REPREZENTÂND 2% DIN IMPOZITUL PE VENITUL ANUAL DATORAT
Se completeazã numai dacã aþi efectuat în cursul anului fiscal 2006 cheltuieli cu burse private, conform Legii nr. 376/2004 privind bursele private, ºi solicitaþi restituirea acestora ºi/sau optaþi pentru virarea unei sume reprezentând 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pe fiecare sursã ºi categorie de venit, pentru sponsorizarea unei singure entitãþi nonprofit care se înfiinþeazã ºi funcþioneazã potrivit legii.
Notã: Dacã aþi realizat venituri din activitãþi independente, impuse pe bazã de normã de venit, ºi nu aveþi obligaþia depunerii declaraþiei, dar aþi efectuat în cursul anului fiscal 2006 cheltuieli cu burse private ºi solicitaþi restituirea acestora ºi/sau optaþi pentru virarea unei sume în contul unei entitãþi nonprofit, completaþi formularul 200 cu datele de identificare ºi datele privind activitatea desfãºuratã.
1. Bursã privatã conform Legii nr. 376/2004 - bifaþi cãsuþa, dacã aþi efectuat cheltuieli cu burse private în cursul anului 2006, în condiþiile Legii nr. 376/2004.
Contract nr./data - înscrieþi numãrul ºi data contractului privind acordarea bursei private.
Suma plãtitã - înscrieþi suma plãtitã în cursul anului 2006 pentru bursã privatã.
Documente de platã nr./data - înscrieþi numãrul ºi data documentelor care atestã plata bursei private.
Contractul privind acordarea bursei private ºi documentele ce atestã plata bursei se prezintã în original ºi în copie, organul fiscal pãstrând copiile acestora dupã ce verificã conformitatea cu originalul. În cazul în care declaraþia se transmite prin poºtã, documentele de mai sus se anexeazã în copie.
2. Sponsorizare entitate nonprofit (conform art. 84 alin. (2) din Legea nr. 571/2003): - bifaþi cãsuþa, dacã optaþi pentru virarea unei sume de pânã la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat, pentru sponsorizarea unei entitãþi nonprofit.
Suma - se completeazã cu suma solicitatã a fi viratã în contul entitãþii nonprofit. În situaþia în care nu cunoaºteþi suma care poate fi viratã, nu veþi completa rubrica "Suma", caz în care organul fiscal va calcula ºi va vira suma admisã, conform legii.
Denumire entitate nonprofit - înscrieþi denumirea completã a entitãþii nonprofit.
Cod de identificare fiscalã al entitãþii nonprofit - înscrieþi codul de identificare fiscalã al entitãþii nonprofit pentru care solicitaþi virarea sumei.
Cont bancar (IBAN) - înscrieþi codul IBAN al contului bancar al entitãþii nonprofit (vã rugãm sã vã asiguraþi de corectitudinea acestuia).
IV. DATE DE IDENTIFICARE ALE REPREZENTANTULUI FISCAL
Se completeazã numai în cazul în care obligaþiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de cãtre reprezentantul fiscal desemnat de dvs., completând datele de identificare ale acestuia.
ATENÞIE!
Dacã aveþi nelãmuriri referitoare la obligaþia completãrii ºi depunerii declaraþiei, vã puteþi adresa organului fiscal de domiciliu.
AGENÞIA NAÞIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ
Stimate contribuabil,
Strategia majorã a Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã, din cadrul Ministerului Finanþelor Publice, constã în transformarea sa într-o administraþie europeanã modernã, eficientã, asigurând mediul optim în care contribuabilii sã-ºi îndeplineascã obligaþiile bugetare. Realizarea acestei strategii nu poate fi fãcutã în bune condiþii fãrã participarea dvs. voluntarã la îndeplinirea obligaþiilor fiscale care vã revin. În acest sens, Agenþia este preocupatã sã vã punã la dispoziþie servicii moderne ºi uºor de utilizat.
Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscalã aplicã sistemul de transmitere/primire prin poºtã a declaraþiilor de venit, astfel încât dvs. sã vã puteþi îndeplini obligaþiile de declarare a veniturilor realizate în anul 2006 într-un mod cât mai simplu.
Utilizând acest sistem veþi economisi o parte din timpul dvs., deoarece nu mai trebuie sã vã deplasaþi la sediul administraþiei finanþelor publice pentru a depune declaraþia.
Pentru utilizarea acestui sistem, tot ce trebuie sã faceþi dvs. este sã completaþi formularele, conform instrucþiunilor incluse în pachetul informaþional primit, iar apoi sã le introduceþi în plicul destinat transmiterii ºi sã-l depuneþi pânã la data de 15 mai 2007 inclusiv, la cel mai apropiat oficiu poºtal. Recipisa pe care o veþi primi la depunerea plicului constituie dovada respectãrii obligaþiei de declarare a veniturilor realizate în anul fiscal 2006.
Vã recomandãm ca, pentru transmiterea declaraþiilor prin poºtã în sistem recomandat, sã utilizaþi plicul cu indicaþia "CR" primit, acesta fiind un plic special, pentru care nu trebuie sã achitaþi taxele poºtale. În cazul în care veþi utiliza un alt plic, taxele poºtale vor fi suportate de dvs.
Pentru informaþii suplimentare, vã puteþi adresa Biroului de Asistenþã a Contribuabililor de la unitatea fiscalã în raza cãreia aveþi domiciliul.
Sperãm cã acest sistem de transmitere prin poºtã a declaraþiilor de venit sã constituie un mijloc eficient de înlesnire a îndeplinirii obligaþiilor dvs. în calitate de contribuabil la bugetul de stat.
Comentarii articol (0)