Totodata, europarlamentarii au respins amendamentul care propunea ca Romania si Bulgaria sa beneficieze de noile reglementari abia dupa doi ani, asa incat este foarte probabil ca, inca din vara acestui an, roamingul plafonat sa se aplice in toate cele 27 de state ale UE.
Propunerea Comisiei Europene din iulie 2006, pe baza careia au avut loc dezbaterile din Parlamentul European, sugera o limita maxima la consumator de 0,50 de euro/ minut pentru apelurile active, date din strainatate, si de 0,25 euro/minut pentru convorbirile pasive, pe baza apelurilor primite. Dar Parlamentul European a mers mai departe, fixand aceste plafoane la 0,40 de euro/minut, respectiv 0,15 euro/minut. Preturile nu includ TVA.
Acest vot este “un succes stralucit”, a apreciat raportorul PE pentru acest subiect, popularul austriac Paul Rubig, care considera ca in fixarea plafoanelor s-a urmarit protejarea utilizatorilor defavorizati, care au astfel posibilitatea de a fi chemati la telefon.
Majoritatea membrilor ITRE au hotarat si ca trecerea la noile tarife sa se faca automat, pentru toti consumatorii, daca acestia nu si-au exprimat dorinta de a beneficia de alte pachete de servicii, mai ieftine, oferite de un alt operator. Conform votului de astazi, imediat ce va trece intr-o alta tara din UE, consumatorul va fi informat pe telefonul sau mobil, asupra tarifelor de roaming din statul respectiv si, de asemenea, va avea la dispozitie o linie gratuita pentru a solicita lamuriri suplimentare”.
Versiunea propunerii de reglementare votata de Comisia ITRE a fost imediat salutata de comisarul european pentru societatea informationala si mass-media, Viviane Reding, care a considerat ca, in acest fel, “ultima granita de pe piata interna a UE, vizibila inca in nota de plata a celor mai multi utilizatori de telefonie mobila, va disparea in scurt timp”.
In opinia sa, cel mai important aspect consta in aceea ca tarifele diminuate se vor aplica automat tuturor clientilor, aceasta fiind solutia sustinuta si de Comisia Europeana. “De acum inainte, operatorii vor trebui sa convinga consumatorii ca ofera un pachet mai bun decat cel din reglementarile UE, iar acest lucru constituie un puternic impuls pentru o mai mare concurenta intre operatorii de telefonie mobila”, a mentionat Viviane Reding.
Oficialul european si-a exprimat satisfactia pentru plafonarea preturilor la consumator, dar si en gos, motivand ca in acest fel si operatorii mai mici vor putea face fata concurentei de pe piata de telefonie mobila.
Pentru a intra in vigoare, propunerea legislativa trebuie sa fie aprobata de plenul Parlamentului European, la 12 mai, si de Consiliul UE al ministrilor telecomunicatiilor, care va avea loc la 7 iunie, in Luxemburg.
Comentarii articol (0)