In anul 2007, mai précis in luna martie, ministerul de resort a emis un ordin prin care incearca sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii. Este o initiativa laudabila ,dar este bine sa asteptam o perioada pentru implementare, pentru a da si verdictul.
Sediul materiei:
M.O. 206/27.03. - Ordin nr. 54/2007 din 21/03/2007 pentru aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltarii întreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.
Programul va fi gestionat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.
Prin acest Program, se aloca fonduri în valoare de pana la 100 mii lei/beneficiar, în limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Ajutorul financiar consta in alocarea a 16% din sumele cheltuite in anul 2006, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, prevazute mai jos, facturate, achitate integral si puse in functiune in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2006.
Vor fi sprijinite doar societatile private cu pana la 249 de salariati, fara datorii si cu bilant pozitiv.
Banii primiti pot fi cheltuiti atat pe echipamente, cat si pentru achizitia de brevete sau licente.
Nu vor fi finantate in cadrul programului activitatile de pescuit, acvacultura si activitatile de procesare si marketing pentru produsele agricole. Transportatorii rutieri nu pot primi nici ei alocatii nerambursabile, daca banii sunt destinati achizitiei de mijloace de transport
Sunt cheltuieli eligibile sumele cheltuite în anul 2006, din profit, pentru investitii în:
a) active corporale:
- echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) - grupa 2 subgrupa 2.1 - conform HG nr. 2.139/2004;
- computere si echipamentele periferice ale acestora;
b) active necorporale:
- brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau de fabrica si alte valori similare, precum si achizitionarea ori producerea programelor informatice.
Nu se acorda alocatii financiare pentru activele corporale si necorporale achizitionate în sistem de leasing si pentru activele corporale second hand.
Nu se accepta deconturi de cheltuieli prin efectuarea de plati compensatorii între partile contractante.
Pentru a beneficia de alocatii financiare nerambursabile în cadrul acestui Program agentii economici trebuie sa indeplineasca anumite criterii de eligibilitate :
- sunt intreprinderi mici sau mijlocii conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiintarii întreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- nu sunt în stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;
- au capital social integral privat, sunt înregistrate si îsi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
- au cel putin 1 an de la înfiintare la data depunerii cererii-tip pentru alocarea de fonduri;
- si-au îndeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetul general consolidat;
- si-au îndeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor catre bugetele locale;
- au încheiat anul fiscal anterior anului în curs cu bilant pozitiv si au reinvestit în tot sau în parte profitul;
- nu au aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru activele pentru care solicita fonduri în cadrul acestui Program;
- nu sunt în dificultate, în conformitate cu prevederile Instructiunilor privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene OJC 244/2004.
Agentul economic este obligat sa mentina investitia pentru care va beneficia de alocatii financiare nerambursabile în cadrul acestui Program pentru o perioada de minimum 3 ani.
www.coltuc.ro
Comentarii articol (0)