In ciuda stabilirii acestei sanctiuni, parintele decazut din drepturi are obligatia de a da intretinere copilului. In plus, parintelui decazut i se poate permite pastrarea de legaturi personale cu copilul, doar daca aceste legaturi nu pericliteaza cresterea, educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a acestuia.
Decaderea din drepturile parintesti se pronunta de catre instanta de judecata.
Atributii de organ de sesizare a instantei de judecata in vederea decaderii parintelui din drepturile sale este doar autoritatea tutelara.
Cauzele pentru care poate fi pronuntata aceasta sanctiune sunt limitativ enuntate in dispozitiile art. 109 din Codul Familiei, respectiv: 1. daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte sau 2. daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.
Practica judiciara a demontrat ca aceste conditii trebuie interpretate restrictiv avand in vedere gravitatea faptelor savarsite si asprimea sanctiunii aplicate.
Cazurile de decadere din drepturile parintesti sunt reglementate in mod limitativ de lege si privesc doar gresita exercitare a drepturilor si obligatiilor parintelui/parintilor si nu neexercitarea acestora.
Drepturile si obligatiile parintesti revin ambilor parinti ca regula, astfel ca masurile privind pe minor si bunurile sale vor fi luate intotdeauna de comun acord.
Exista insa si situatii exceptionale cand ocrotirea parinteasca este exercitata doar de un parinte, decaderea din drepturile parintesti fiind una dintre ele si avand ca efect chiar acest aspect.
Comentarii articol (0)