Conform raportului Amnesty International, peste 250 de persoane au fost condamnate la moarte de la reintroducerea, in 2004, a pedepsei capitale. Cel putin 100 de persoane, din cele mentionate anterior, au fost executate.
Dupa invazia americana in Irak, in anul 2003, pedeapsa cu moartea a fost abolita. O data cu instaurarea unui guvern interimar, in 2004, pedeapsa cu moartea a fost reintrodusa. Aceasta decizie a fost contestata atat de Organizatia Natiunilor Unite si de Uniunea Europeana, cat si de organizatiile internationala pentru apararea drepturilor omului, printre care si Amnesty International.
In cursul anului 2004, nu a fost executat nicio persoana. Cel putin trei oameni au fost executati in 2005, conform raportului Amnesty International. Numarul executiilor a crescut in 2006, inregistrandu-se moartea a 65 de oameni, dintre care si doua femei carora li s-a aplicat pedeapsa cu moartea prin spanzurare.
Amnesty International considera pedeapsa cu moartea o incalcare a dreptului la viata si o forma extrema de cruzime, o pedeapsa inumana si degradanta.
Organizatia pentru apararea drepturilor omului reclama faptul ca acuzatii nu beneficiaza de o ancheta corecta. De asemenea, Amnesty International acuza autoritatile irakiene de faptul ca persoanele incriminate sunt fortate sa-si recunoasca faptele, in cadrul unor declaratii televizate, inainte de proces. In plus, autoritatile irakiene impiedica accesul acuzatilor la un avocat, unii dintre aparatori fiind intimidati sau amenintati cu moartea, se precizeaza in acelasi raport.
Amnesty International cere autoritatilor irakiene sa suspende pedeapsa cu moartea si sa asigure cele mai inalte standarde in privinta corectitudinii proceselor.
Comentarii articol (0)