Activitatea de constructii este una deosebit de complexa,presupunand munca calificata a unui mare numar de specialisti(instalatori,electrician,zidar,etc.).Astfel , cu ocazia incheierii unui contract de antrepriza(sau usual prestari-servicii) in constructii , o serie de societati comerciale nu au personalul complex sus- mentionat.
In acesta situatie antreprenorul general(cel care incheie contractul de antrepriza principal) recurge la incheierea cu fiecare in parte-instalator,electrician,etc.- aunui contract de antrepriza ,creand ceea ce numeste subantrepriza in domeniul constructiilor.
De la inceput trebuie facuta o precizare:Legea aplicabila- contractul incheiat completat ca drept comun cu dispozitiile Codului Civil, stipuleaza ca un contract de subantrepriza este permis in lipsa de stipulatie contrara conventionala.Deci, art.1489-1490 C.Civ. arata ca in raporturile dintre antreprenor si subantreprenor se aplica regulile de la contractul de antrepriza generala, subantreprenorul avand rolul in aceste raporturi juridice de antrepenor.
Partile intr-un contract de antrepriza sunt antreprenorul( prestatorul in limbajul comun) si clientul.
In situatia nerspectarii unor clause contractuale si, ivirii,astfel a unei stari de litigiu,clientul nu poate actiona direct pe subantreprenor, ceea ce poate face este sa se indrepte impotriva antrepenorului general, pentru ca a incheiat contractul cu el si are o relatie contractuala stabilita.Antreprenorul raspunde la randul sau, fata de client pentru toate lucrarile executate de subantreprenori,dar si de pagubele create de acestia.
O subliniere trebuie facuta; subantreprenorii nu sunt prepusi si,deci, antreprenorul nu raspunde pe baza art.1000 alin.3 C.Civ. de faptele ilicite cauzatoare de prejudicii tertilor.Dar,si reciproca este valabila- clientul nu raspunde pentru faptele antreprenorului sau subntreprenorului( Francisc Deak, Tratat de drept civil).
Actiunea directa a lucratorilor.
Art.1488 C.Civ.- lucratorii intrebuintati la efectuarea unei anumite lucrari pot cere datoriile lor direct de la client, dar cu precizarea ca o pot face numai daca clientul in momentul cererii(nu alt moment) s-ar gasi dator catre antreprenor.Este o exceptie extreme de utila.Daca nu ar exista acest text legal lucratorii ar trebui sa-l actioneze pe client in calitatea de creditori ai antreprenorului, intrucat intre acestia nu exista o legatura contractuala.
Ce insemna acest lucru; daca ar exista in momentul cererii mai multi creditori ai antreprenorului, lucratorii ar veni in concurs cu acestia si astfel ar trebui sa suporte consecintele insovabilitatii . Deci, exista posibilitatea ca acestia sa primeasca foarte putin sau chiar nimic.Este o masura de ocrotire stabilita expres si limitative de Codul Civil.
Autorizatia de constructie
Sediul principal al materiei Legea 50/1991 modificata si completata
Ca o masura ab initio la o lucrare de constructie se prevede existenta unei autorizatii.
Legea precizeaza ca acesta nu se elibereaza atata timp cat situatia juridical nu este definitivata(mai multe personae au pretentii asupra terenului sau constructiei respective)
In toate cazurile mai inainte de a incepe executarea,reconstituirea, extinderea unor constructii trebuie sa existe autorizatia de constructii.
Exista si exceptii- reparatiile, zugravelile care nu au implicatii asupra structurii de rezistenta , unde legea nu prevede acesta autirizatie.
Lucrarile de constructii pot fi realizate numai de personae fizice autorizate sau societati comerciale de specialitate, care au, deci, in obiectul de activitate lucrari de contructii.
Fara a trata procedura de obtinerea utorizatiilor trebuie spus ca autorizarea constructiilor este un atribut exclusiv al organului administrativ, instanta daca este sesizata nu se poate substitui acesteia pentru a da o hotarare care sa tina locul autorizatiei, ci doar poate oblige pe calea contenciosului administrativ la emiterea ei, daca toate conditiile legale sant indeplinite.
www.coltuc.ro
Comentarii articol (1)