I. Contributii obligatorii:
A. Societatea platitoare a indemnizatiei va retine si vira:
- impozitul pe venit, indemnizatia fiind asimilata veniturilor din salarii;
- contributia individuala la sistemul asigurarilor de sanatate, în cota de 6,5%.
Contributia angajatorului la sistemul asigurarilor de sanatate, în cota de 6%, calculata la fondul de salarii (care cuprinde si veniturile asimilate salariilor) se calculeaza si se vireaza de catre societate.
B. Administratorul va vira personal:
- contributia pentru concedii si indemnizatii, în cota de 0,85%, potrivit art. 5 din OUG nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Contributia se vireaza la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, daca administratorul îndeplineste conditiile pentru a avea calitatea de asigurat, în mod obligatoriu, la sistemul public de pensii.
Sunt asigurati obligatoriu în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale administratorii care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute si care nu au calitatea de salariat în baza unui contract individual de munca încheiat cu o alta societate comerciala. Salariul mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Administratorii obligati sa se asigure în sistemul public de pensii trebuie sa depuna declaratia de asigurare la casa teritoriala de pensii în raza careia se afla domiciliul acestora, în termen de 30 de zile de la data realizarii plafonului de venit mentionat anterior. Cota de contributie se stabileste prin Legea bugetului asigurarilor de stat. Pentru anul 2007, potrivit Legii nr. -87/2006, cota este de 29%, aplicabila la venitul lunar declarat. Venitul lunar asigurat, prevazut în declaratie, nu poate fi mai mic de o patrime din salariul mediu brut pe tara (pentru anul 2007, limita minima la care am facut referire anterior este 317,5 lei).
II. Contributii facultative:
1. contributia individuala la asigurarile pentru somaj, care se datoreaza de catre administrator în baza unui contract de asigurare pentru somaj. Cota contributiei este în cuantum de 3,5%, aplicata asupra venitului lunar declarat în contractul de asigurare pentru somaj, venit ce nu poate fi mai mic decât
salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata;
2. contributia individuala la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, în baza unui contract de asigurare sociala încheiat de administratorul care nu are obligatia de a se asigura obligatoriu, potrivit celor mentionate mai sus.
Asadar, contributia individuala la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este facultativa pâna în momentul în care administratorul realizeaza, cumulat, venituri mai mari decât nivelul a 3 salarii medii ale asigurarilor sociale. În aceasta ipoteza, administratorul dobândeste calitatea de asigurat pe baza contractului de asigurare încheiat cu casa teritoriala de pensii.
În concluzie, platind contributiile de mai sus, aferente indemnizatiei acordate, un administrator se va bucura de toate avantajele unui salariat (asigurare de sanatate, stagiu de cotizare în sistemul public de pensii etc.).
Lorena Iliescu, Consultant fiscal
Professional Consulting SRL
Comentarii articol (0)