OUG nr. 91/2007 va modifica de la 1 ianuarie 2008 Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Din 2008, se va aplica o noua baza de calcul pentru contributiile datorate in sistemul public de pensii si alte asigurari sociale cat si in sistemul asigurarilor de somaj. Fata de prevederile actuale, noua baza de calcul va include toate veniturile asiguratilor.
Contributia individuala de asigurari sociale
Potrivit OUG nr. 91/2007, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
a) venitul brut realizat lunar, in situatia urmatorilor asigurati:
- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
b) venitul lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, in cazul urmatorilor asigurati:
- asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
- membri ai asociatiei familiale;
- persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
- persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii mentionate anterior.
- alte persoane care doresc sa isi completeze venitul asigurat, conform prevederilor Legiinr. 19/2000.
c) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Obligatiile de plata ale angajatorilor in sistemul asigurarilor sociale
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de catre angajator va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.
In cazul angajatorilor care datoreaza contributie asupra veniturilor brute realizate lunar in conditii diferite de munca, baza de calcul la care se va datoreaza contributia de asigurari sociale corespunzatoare fiecarei conditii de munca va fi suma veniturilor brute realizate in fiecare dintre aceste conditii.
Angajatorul va calcula si va vira lunar, la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia, contributia de asigurari sociale pe care o datoreaza bugetului asigurarilor sociale de stat impreuna cu contributiile individuale retinute de la asigurati.
Contributia de asigurari sociale nu se va datora asupra urmatoarelor sume:
- prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
- diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, precum si drepturi de autor;
- participarea salariatilor la profit.
Baza de calcul a contributiilor pentru asigurarile de somaj
Incepand de la ianuarie 2008, angajatorii vor fi obligati sa retina si sa vireze contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, in situatia persoanelor asigurate obligatoriu.
Mai mult, angajatorii vor plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se va aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.
In privinta persoanelor asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, acestea vor avea obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra venitului lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
Persoanele asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj sunt: asociatul unic, asociatii, administratorii care au incheiat contracte potrivit legii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, membrii asociatiei familiale, cetatenii romani care lucreaza in strainatate si alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii.
Cotele contributiilor se vor stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, in functie de necesarul de resurse pentru acoperirea cheltuielilor bugetului asigurarilor pentru somaj, potrivit OUG nr. 91/2007.
De asemenea, angajatorii vor fi obligati sa plateasca lunar o contributie la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (constituit prin Legea nr. 200/2006) in cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca.
_________________
AvocatNet va recomanda sa cititi:
- Baza de calcul a contributiei privind accidentele de munca, aplicabila din 2008
- OUG nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale
Comentarii articol (6)