"Am fost foarte clar din clipa in care am fost investit. Optam pentru o formula de scadere cu sase puncte procentuale in 2008. Acum evaluam modul in care ea devine suportabila pentru buget", a spus Vosganian, care a adaugat ca va face tot ce poate pentru ca aceasta diminuare sa aiba loc integral in 2008.
El a precizat ca reducerea cu sase puncte procentuale a contributiilor sociale va insemna o diminuare a veniturilor bugetului cu un miliard de euro.
"Este insa un calcul pur matematic pentru ca s-ar putea ca ceea ce scadem sa se compenseze pe alta parte. Daca noi vom opera o scadere de sase puncte procentule la contributii, acesti bani vor ramane in sistemul economic fie la salariat, fie la angajator. Banii vor intra in consum si oricum o parte din ei se va reintoarce catre buget sub forma unor alte impozite", a spus ministrul Economiei si Finantelor.
El a subliniat ca prin aceasta scadere a contributiilor nu trebuie diminuat ritmul propus pentru cresterea pensiilor in sistemul public, pentru ca ar fi incorecta o micsorare a pensiilor pentru a mari posibilitatea de investitii ale mediului privat si chiar daca acest lucru ar fi eficient pe termen lung nu ar fi moral.
"Cautam o formula care sa garanteze cresterea in continuare a pensiilor in sistemul public iar pe de alta parte sanse noi de cresteri de salarii si surse investitionale", a mai spus oficialul MEF.
Vosganian a explicat ca scenariile privind efectele diminuarii contributiilor nu sunt inca gata pentru ca nu poate fi elaborata o prognoza pe 2008 fara a avea un rezultat preliminat pe 2007, iar aceasta nu se poate mai devreme de luna mai.
"Abia in iunie vom vedea daca realizarile acestui an pot sustine o astfel de diminuare a contributiilor sociale", a aratat ministrul Economiei si Finantelor.
Potrivit lui Vosganian o reducere cu sase puncte procentuale a contributiilor sociale in 2008 la care se adauga transferarea a doua puncte procentuale catre sistemul de pensii obligatorii administrate privat reprezinta un efort bugetar de 1,2 miliarde euro.
El a adaugat ca pentru implementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II) in patru-cinci ani efortul statului va fi de circa doua miliarde euro.
Vosganian a apreciat ca atunci cand Pilonul II va deveni operational contributiile colectate vor fi de circa 15-20 miliarde euro.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a afirma, recent, ca obiectivul de reducere a contributiilor sociale cu sase procente este, in momentul de fata, in analiza, dar nu exista garantia ca va fi atins acest nivel in 2008.
Comentarii articol (0)