Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a inregistrat 5.018.948 titluri de proprietate la 30 aprilie 2007, suprafata totala cuprinsa in titlurile emise fiind de 11.972.409 hectare, potrivit informatiilor furnizate de institutie.
"Se constata o crestere substantiala a scoaterii terenurilor din circuitul agricol. Acest lucru este cauzat de faptul ca imobilele se dezvolta intr-un ritm foarte rapid, in special in judete mari precum Ilfov, Constanta, Timis", a declarat directorul ANCPI, Mihai Busuioc.
Acesta a afirmat, recent, ca ANCPI este interesata de comasarea terenurilor extravilane, adica a celor agricole, pentru incurajarea exploatarii agricole.
Un numar de 3.623.709 imobile, reprezentand terenuri cu sau fara constructii, la nivel national, figurau in evidentele Agentiei Nationale pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), la 31 martie 2007.
Cifra reprezinta numarul imobilelor inscrise in registrele cadastrale, adica cele care au primit un numar cadastral pe baza unei documentatii tehnice, respectiv Planul de Amplasament si Delimitare. Institutia nu detine un inventar al imobilelor inscrise in Cartea Funciara, aflandu-se in proces de informatizare a intregii activitati.
Prima inscriere a terenurilor agricole din spatiu extravilan este incheiata gratuit de catre ANCPI. Cheltuielile necesare masuratorilor terenului sunt suportate de solicitant. Prima inscrierea unui imobil la ANCPI, fie teren intravilan sau extravilan, pe care se afla sau nu o constructie, reprezinta trecerea in evidentele agentiei de cadastru a unui teren care a apartinut statului, dar nu se afla in nici o evidenta a acestuia.
In ceea ce priveste inscrierea imobilelor in general, aceasta se realizeaza in momentul in care un spatiu este cumparat si trebuie trecut in proprietatea cumparatorului. Inainte de adoptarea noului regulament al institutiei, taxa pentru inscrierea terenurilor agricole din spatiul extravilan costa 190 lei.
ANCPI a demarat, in luna martie, lucrarile pentru cadastrul general, care presupune efectuarea cadastrului si a intabularii terenurilor, gratuit. "Suma alocata proiectului de cadastru general se ridica la 994 milioane euro si a fost obtinuta de ANCPI din imprumuturi de la BERD si de la bugetul de stat", a afirmat Mihai Busuioc.
Proiectul cadastrului general va fi realizat pana in anul 2020.
Referitor la informatizarea sistemului ANCPI, directorul institutiei a afirmat ca "din cheltuielile de 462,5 milioane de euro estimate pentru dezvoltarea sistemului national de cadastru, in perioada 2007-2012, 20 de milioane de euro sunt prevazute pentru extinderea, la nivel national, a unui sistem informatic prin intermediul caruia sa fie gestionata evidenta ANCPI".
De asemenea, vor fi realizate baze de date digitale, arhiva pe hartie a institutiei urmand sa fie transformata in format digital. ANCPI dezvolta o aplicatie informatica in cadrul unui proiect semnat cu Banca Mondiala, desfasurat in perioada 1999 - 2006. Este vorba despre o aplicatie informatica integrata care a fost introdusa in sase judete pilot - Prahova, Brasov, Constanta, Dambovita, Bucuresti si Buzau. Aplicatia va fi extinsa in toata tara, pana la sfarsitul anului 2008, pe trei module - registru gebneral intrare, cadastru si carte funciara.
Pentru conversia in format digital a cartilor funciare sunt estimate cheltuieli de 11 milioane euro, iar pentru conversia in format digital a documentatiilor cartografice existente, patru milioane euro, in perioada 2007 - 2010.
In ceea ce priveste achizitia de sedii noi, ANCPI are alocat un buget de 36 milioane de euro, pe 2007. Sunt in curs de finalizare sediile noi din Arad si Oradea, agentia urmand sa deschida sedii in toate zonele tarii.
Comentarii articol (0)