In anul 2007 in Romania se observa o crestere a numarului de divorturi si as spune o usurinta a judecatorilor de a admite o cerere de divort
Temelia oricarei societati este familia.Ea poate inceta prin modul firesc - decesul unuia dintre soti sau poate fi desfacuta prin divort.
Divortul poate sa apara cand raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Instanta competenta pt solutionarea cererilor de divort, este judecatoria ( intotdeauna judecatoria sublinirea noastra) in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor de la data introducerii actiunii
Pentru declansarea procedurii de desfacere a casatoriei trebuie introdusa
actiunea de divort. Aceasta
trebuie sa cuprinda:
- numele si adresa reclamantului
- numele si adresa paratului
- data si locul unde a fost incheiata casatoria
- date privind copiii: daca exista - numele si data nasterii acestora; daca nu exista - se mentioneaza acest lucru.
- date cu privire la locuinta
- date cu privire la nume, daca se solicita pastrarea numelui sau revenirea la cel anterior casatoriei
- solicitarea pensiei de intretinere (daca este cazul)
- motivele care au dus la destramarea relatiilor de familie. Este indicat ca acestea sa fie descrise cronologic. Se mentioneaza daca au existat acte de violenta morala sau fizica, daca sotul parat manifesta dezinteres pentru viata de familie, daca intretinea relatii extraconjugale, daca era consumator de bauturi alcoolice, daca au existat despartiri etc.
- daca se solicita cheltuieli de judecata
Sotul reclamant trebuie sa depuna personal actiunea la judecatorul de serviciu de la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, in doua exemplare daca sotii nu au copii minori si in trei exemplare daca au. In unele orase mici exista regula ca actiunile de divort sa fie depuse direct la Presedintele Judecatoriei, deoarece instanta are obligatia ca, la inceput, sa incerce impacarea celor doi soti.
Ce se ataseaza cererii?
certificatul de casatorie in original. Daca acesta este pierdut sau e ste retinut de catre sotul care nu este de acord cu divortul, este nevoie ca persoana in cauza sa se adreseze serviciului de stare civila unde a fost incheiata casatoria si sa solicite un duplicat.
- copiile actelor de nastere ale copiilor
- certificate medico-legale.
- chitanta doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru.
Acesta taxa se plateste la CEC, in contul judecatoriei la care se introduce actiunea de divort.
POSIBILE MOTIVE DE DIVORT
Parasirea nejustificata a domiciliului comun de unul dintre soti; separatia in fapt imputabila unuia dintre acestia; infidelitatea unuia dintre soti; rele purtari de ordin fizic sau moral care duc la destramarea vietii de familie; existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, etc
Temeiul divortului il poate constitui doar indeplinirea cumulativa a trei conditii care un pot fi apreciate separat una de alta: - existenta unor motive temeinice; - aceste motive sa destramat grav raporturile dintre soti incat continuarea casatoriei este vadit imposibila; - imposibilitatea continuarii casatoriei sa existe pentru cel care cere desfacerea ei.
Divortul se poate pronunta doar din vina exclusiva a paratului sau din vina ambelor parti cand culpa concurenta a sotului reclamant este grava si ar fi putut duce ea singura la desfacerea casatoriei.
www.coltuc.ro
Comentarii articol (0)