In fine, exista situatia cea mai fericita, din perspectiva raului cel mai mic, in care sotii ajung la un divort de comun acord. Pentru toate aceste aspecte, legislatia romaneasca ofera in Codul Familiei la Capitolul IV si in Codul de Procedura Civila la art 607-619, intreaga procedura.
Initierea procesului de divort
Procesul de divort va incepe cu depunerea unei cereri de chemare in judecata.
Aceasta trebuie depusa personal de catre reclamant (sotul care are initiativa desfacerii casatoriei) la judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul comun al sotilor, in doua exemplare daca sotii nu au copii minori si in trei exemplare, daca exista copii.
Daca sotii nu au domiciliu comun sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
Cererea de divort trebuie sa contina numele, domiciliul si resedinta partilor, data si locul unde a fost incheiata casatoria, precizarea ultimului domiciliu comun, motivele divortului, precum si modalitatea in care reclamantul doreste solutionarea cererilor accesorii divortului, respectiv incredintarea copiilor minori, daca este cazul, partajul bunurilor comune, sau pastrarea de catre sotie a numelui dobandit prin casatorie.
La cererea de divort se mai ataseaza certificatul de casatorie in original, copiile actelor de nastere ale copiilor (daca este cazul), chitanta doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru si timbrul judiciar de 0.3 lei. Taxa judiciara de timbru datorata pentru actiunea de desfacere a casatoriei este de 39 lei si se plateste la CEC, in contul judecatoriei la care se introduce actiunea de divort. De asemenea, pot fi anexate inscrisurile de care reclamantul doreste sa se foloseasca in justificarea cererilor sale (documente dovedind veniturile, bunurile dobandite in timpul casatoriei, etc.)
Odata demarate procedurile pentru desfacerea casatoriei trebuie sa stim ca partile implicate trebuie sa se prezinte personal in fata instantelor judecatoresti. Daca la termenul de judecata, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.
Partile se pot infatisa prin mandatar in cazul in care unul dintre soti executa o pedeapsa ce il priveaza de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate.
Ce faci cand primesti o cerere de divort?
In cazul in care primiti o cerere de divort este bine sa va prezentati la judecata, conform procedurii legale. Daca veti ignora citatia, iar procedura legala de chemare a sotului parat a fost indeplinita, judecata se poate desfasura si in lipsa dumneavoastra.
Daca sunteti de acord cu desfacerea casatoriei si cu motivele invocate, o puteti preciza in scris, sau verbal, in fata instantei de judecata, la primul termen.
In situatia in care ambii soti doresc desfacerea casatoriei dar nu sunt indeplinite conditiile privind divortul prin acord, probele au un caracter formal, de regula audiindu-se un singur martor care este intrebat daca vede posibila continuarea casatoriei. In practica, judecatorii au inteles faptul ca realitatea a depasit de mult rigiditatea prevederilor Codului Familiei si le-au adaptat printr-o aplicare adecvata.
Daca sotul chemat pentru desfacerea casatoriei doreste sa divorteze, insa nu este de acord cu motivele invocate de reclamant, considerandu-le injuste sau avand motive proprii, poate transmite acest lucru fie prin intampinare, fie facand o cerere proprie de divort, care se va judeca in cadrul aceluiasi dosar.
In sfarsit, poate exista situatia in care sotul chemat in judeacta nu este de acord cu insasi actiunea de divort. In acest caz trebuie sa stiti ca legislatia permite, cu ajutorul temeinic al unui avocat bun si pe baza audierii unor martori, ca sotul parat sa convinga instanta ca raporturile dintre soti nu sunt grav vatamate si continuarea casatoriei este inca posibila. Inainte de a pune astfel problema, nu uitati insa, ca un proces de divort prelungit poate avea efecte negative asupra dumneavoastra, asupra copiilor si de ce nu, chiar a persoanei alaturi de care, in trecut, ati decis sa intemeiati o familie.
Adaugam ca in procedura divortului exista o serie de derogari de la dreptul comun. In primul rand nu se poate lua interogatoriu partilor implicate pentru dovedirea motivelor de divort, in ideea unui proces echitabil. Pe de alta parte, pot fi audiati in calitate de martori rudele si afinii, cu exceptia descendentilor sotilor
Divortul prin acordul partilor
In acest caz putem discuta despre desfacerea casatoriei pe baza acordului ambilor soti. Pentru aplicarea acestei proceduri trebuie indeplinite urmatoarele doua conditii: din momentul cand cei doi au spus “DA” in fata ofiterului starii civile trebuie sa fi trecut un an, iar a doua conditie, sa nu existe minori rezultati din casatorie.
Acestea fiind spuse, dupa ce instanta a primit personal, de la ambii soti cererea de divort, semnata, presedintele verifica existenta consimtamantului acestora, dupa care, va fixa un termen de doua luni in sedinta publica.
Daca sotii au convenit si asupra modalitatilor de solutionare a cererilor accesorii ale divortului, este bine ca acest lucru sa fie mentionat in cererea de divort.
La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a administra probe cu privire la motivele de divort, iar casatoria va fi desfacuta fara a se pronunta vina uneia dintre parti.
Pronuntarea Divortului
Cand o instanta pronunta desfacerea casatoriei, are in vedere indeplinirea concomitenta a urmatoarelor conditii: sa existe motive temeinice, acestea sa fi vatamat grav raporturile dintre soti si continuarea casatoriei sa nu mai fie posibila. In aceasta idee, instanta va administra probe si va audia martori astfel incat sa se asigure ca exista un temei justificat al divortului.
Acest lucru este important de stiut din perspectiva faptului ca o instanta va pronunta divortul, nu pe baza vinei pe care ambii soti sau numai unul dintre soti o are, ci numai daca, datorita culpei sotilor, raporturile dintre acestia au fost grav vatamate, astfel incat casatoria nu mai poate continua.
Adaugam faptul ca procedura pentru desfacerea casatoriei permite, la solicitarea partilor, ca hotararea de pronuntare a divortului sa nu fie motivata, aspect relevant pentru pastrarea discretiei in rezolvarea ulterioara a unor probleme accesorii ale divortului.
Mai trebuie sa stiti ca instanta poate sa pronunte divortul impotriva ambilor soti, daca din dovezile administrate reiese vina amandurora. Stabilirea culpei unuia dintre soti sau a ambilor soti prezinta interes in ceea ce priveste unele efecte ale divortului, asupra modului in care va fi stabilita pensia de intretinere, in ceea ce priveste incredintarea copiilor minori precum si , daca este cazul, la obtinerea beneficiului contractului de inchiriere, privitor la locuinta comuna.
Reclamantul poate renunta la cerere in tot cursul judecatii inaintea instantelor de fond, iar actiunea de divort se va stinge prin impacarea sotilor, in orice faza a procesului, chiar daca intervine in instanta de apel sau de recurs, iar apelul ori recursul nu sunt timbrate conform legii.
Termenul de apel, precum si cel de recurs este de 30 zile de la comunicarea hotararii. Apelul sau, dupa caz, recursul reclamantului impotriva hotararii prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesustinut, daca la judecata se prezinta numai paratul.
Comentarii articol (14)