avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre divort

doresc sa pornesc o actiune de divort
cum procedez si ce sanse am sa primesc tutela copilului
Cel mai recent răspuns: allexandru77 , utilizator 20:41, 19 Septembrie 2010
Greu de spus, in baza datelor comunicate de dvs.Pana la proba contrarie totul e posibil.Recomandarea mea este sa angajati un avocat
dupa datele expuse slabe sanse pentru a fi sigur angajaati un av
Actiunea de divort se depune la instanta ultimului domiciliu comun al partilor.
Actiunea va avea 4 capete de cerere si anume:
-desfacerea casatoriei care poate fi prin culpa exclusiva sau comuna,
-incredintarea minorului rezultat din casatoria partilor, inteleg catre tata,
-stabilirea si obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere,
-reluarea numelui de catre aceasta a numelui avut anterior casatoriei sau pastrarea numelui cu acordul dvs. dupa cum apreciati.
Si daca doriti, obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata.
Taxa de timbru-39.00 lei si timbru jud. de 0,30 lei.
Probe:inscrisuri, ancheta sociala, martori care pot fi si rude, interogatoriul paratei pe capatul de cerere privind incredintarea.
In privinta incredintarii minorului va trebui sa detaliati situatia pentru a primi sfaturi.;)
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Ca sa va faceti o parere asupra actiunilor ce trebuiesc intreprinse pentru divort, lecturati urmatoarele reglementari:
CAP. 6 Divortul

Art. 607
Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.

Art. 608
Sotul parat poate sa faca si el cerere de divort, cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare, in sedinta publica, pentru faptele petrecute inainte de aceasta data. Pentru faptele petrecute dupa aceasta data, paratul va putea face cerere pana la inceperea dezbaterilor asupra fondului, in cererea reclamantului.
Cererea paratului se va face la aceeasi instanta si se va judeca impreuna cu cererea reclamantului.

Art. 609
In cazul cand motivele divortului s-au ivit dupa inceperea dezbaterilor la prima instanta si in timp ce judecata primei cereri se afla in apel, cererea paratului va fi facuta direct la instanta investita cu judecarea apelului.

Art. 610
Neintroducerea cererii in termenele aratate in articolele de mai sus atrage decaderea pentru sotul parat din dreptul de a cere divortul, afara de cazul cand cererea reclamantului a fost respinsa si motivele divortului s-au ivit in urma.

Art. 611
Cererea de pensie de intretinere se va face la judecatoria investita cu cererea de divort, chiar daca intre timp s-au ivit schimbari cu privire la domiciliul partilor.

Art. 612
Cererea de divort va cuprinde, pe langa cele prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, numele copiilor minori nascuti din casatorie sau care se bucura de situatia legala a copiilor nascuti din casatorie.
Daca nu sunt copii minori, se va face aratare despre aceasta.
La cerere, se va alatura un extract de casatorie si cate un extract de nastere al copiilor minori.
Cererea de divort, impreuna cu inscrisurile doveditoare, se va prezenta personal de catre reclamant presedintelui judecatoriei.
Paratul nu este tinut sa faca intampinare.
Interogatoriul nu poate fi cerut pentru dovedirea motivelor de divort.

Art. 613
Presedintele instantei, primind cererea de divort, va da reclamantului sfaturi de impacare si, in cazul in care acesta staruie in cererea sa, va fixa termen pentru judecarea cauzei.

Art. 6131
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, in actiunea de divort, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care, va fixa un termen de doua luni in sedinta publica. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
Pentru solutionarea cererilor accesorii privind numele pe care sotii il vor purta dupa divort, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va putea dispune, atunci cand considera necesar, administrarea probelor prevazute de lege.

Art. 6132
Instanta poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei.

Art. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.

Art. 615
Cererea de divort se judeca in sedinta publica. Instanta va putea sa dispuna insa judecarea in camera de consiliu, daca va aprecia ca prin aceasta s-ar asigura o mai buna judecare sau administrare a probelor.
In toate cazurile hotararea se pronunta in sedinta publica.

Art. 616
Daca la termenul de judecata, in prima instanta, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.

Art. 6161
Daca procedura de chemare a sotului parat a fost indeplinita prin afisare, iar acesta nu s-a prezentat la primul termen de judecata, instanta va cere dovezi sau va dispune cercetari pentru a verifica daca paratul isi are domiciliul la locul indicat in cerere si, daca constata ca nu domiciliaza acolo, va dispune citarea lui la domiciliul sau, precum si, daca este cazul, la locul sau de munca.

Art. 617
Instanta poate sa pronunte divortul impotriva ambilor soti, chiar atunci cand numai unul din ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese vina amandurora.
Hotararea prin care se pronunta divortul nu se va motiva, daca ambele parti solicita instantei aceasta.
In cazurile prevazute de Art. 38 alin. 2 din Codul familiei, instanta va dispune desfacerea casatoriei fara a pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti.

Art. 618
Reclamantul poate renunta la cerere in tot cursul judecatii inaintea instantelor de fond, chiar daca paratul se impotriveste. Renuntarea reclamantului nu are nici o inraurire asupra cererii facute de parat.
Actiunea de divort se va stinge prin impacarea sotilor in orice faza a procesului, chiar daca intervine in instanta de apel sau de recurs iar apelul ori recursul nu sunt timbrate conform legii.
Reclamantul insa va putea porni o cerere noua pentru fapte petrecute dupa impacare, si in acest caz el se va putea folosi si de faptele vechi.

Art. 619
Termenul de apel, precum si cel de recurs este de 30 de zile si curge de la comunicarea hotararii.
Apelul sau, dupa caz, recursul reclamantului impotriva hotararii prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesustinut, daca la judecata se prezinta numai paratul.
Apelul sau recursul paratului va fi judecat chiar daca se infatiseaza numai reclamantul.
Hotararea care se pronunta in conditiile Art. 613^1 alin. 1 este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul.
Hotararea data in materie de divort nu este supusa revizuirii.

Nu uitati insa ca inevitabil copilul va suferi in urma acestei actiuni, acum dvs stiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza pentru inceperea divortului ? daponte stefan daponte stefan Buna ziua , M-ar interesa ce trebuie facut pentru inceperea unei actiuni de divort si care ar fi cheltuielile pentru realizarea acestuia ? De asemenea cat ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)
Sfat divort dosar tip solutie: constată perimată cererea vio2017 vio2017 Am nevoie de un sfat vizavi de solutia data intr-un dosar de divort. Mai jos regasiti ultima solutie afisata pe portal just: Tip solutie: Constată perimată ... (vezi toată discuția)