Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
In speta a fost sesizata judecatoria A( divort si cerere reconventionala divort), unde cei doi soti domiciliau cu copilul lor minor. La primul termen de judecata, ambii soti au adus la cunostinta instantei prin cerere modificatoare si completatoare ca nici unul nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei A.
In cadrul administrarii probatoriului s-a evidentiat imposibilitatea judecatoriei A de a solicita anchete sociale( fiind vorba si de un copil minor) in cirumscriptiile judecatoriilor unde locuiesc cei doi soti, nefiind competenta teritorial.
as dori sa va cer parerea:
avand in vedere ce prevederile art 607 sunt imperative , iar exceptia necompetentei teritoriale este o exceptie absoluta si dirimanta conform art. 159 alin 3 Cod proc civ., se poate invoca acum ( s-au administrat probe in doasar) exceptia necompetentei teritoriale, avand in vedere ca, desi la momentul introducerii actiunii unul din soti mai locuia in circumscriptia jud A, la primul termen acesta situatie s-a schimbat radical, in sensul ca nici unul nu mai locuieste acolo , iar instanta A nu ar mai fi comeptenta?
ICCJ, Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia civila nr. 6414 din 23 septembrie 2011
Prin sentinta civila nr. 159 din 13 ianuarie 2011, Judecatoria Targoviste a admis exceptia necompetentei teritoriale si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti.
Instanta a retinut ca prin cererea inregistrata la Judecatoria Targoviste reclamanta B.E.M., domiciliata in Targoviste, a chemat in judecata pe paratul B.A., domiciliat in Istambul, Turcia, solicitand sa se dispuna desfacerea casatoriei, sa i se incuviinteze pastrarea numelui dobandit prin casatorie, sa i se incredinteze spre crestere si educare minora B.A.M., sa se stabileasca obligatia legala de intretinere in favoarea minorei.
Fata de precizarea reclamantei, in sensul ca ultimul domiciliu comun a fost in Bucuresti, sector 5, instanta, din oficiu, a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Targoviste, pe care a admis-o, avand in vedere urmatoarelor :
Sotii au avut domiciliul comun in Bucuresti, sector 5, astfel cum rezulta din precizarea facuta de reclamanta, precum si din declaratia data de parat si autentificata sub nr. 1338/2010.
Potrivit art. 607 teza I C.proc.civ., cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor, care in speta, este in Bucuresti, sector 5.
Legiuitorul a prevazut criterii prioritare de stabilire a competentei in caz de divort intr-o anumita ordine, prin norma imperativa si anume, cel din urma domiciliu comun, iar daca nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti numai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este cea din circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
Astfel investita, Judecatoria sector 5 Bucuresti, Sectia a II a civila, prin sentinta civila nr. 3908 din 9 mai 2011, a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Targoviste si, constatand ivit conflictul negativ de competenta, a inaintat dosarul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Instanta a retinut ca, raportat la declaratiile partilor, ultimul domiciliu comun al sotilor a fost in Bucuresti, sector 5, insa la momentul inregistrarii cererii de divort, niciuna dintre parti nu mai locuia in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care s-a aflat ultimul domiciliu comun.
Intrucat paratul locuia in strainatate, iar reclamanta in Targoviste, in raport de dispozitiile art. 607 C.proc.civ., fata de imprejurarea ca niciunul dintre soti nu mai locuia la data introducerii cererii de chemare in judecata in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care s-a aflat ultimul domiciliu comun, iar paratul nu avea domiciliul in tara, instanta competenta este cea de la domiciliul reclamantei, respectiv Judecatoria Targoviste.
Investita cu solutionarea conflictului negativ de competenta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca Judecatoria Targoviste este competenta sa solutioneze cauza, pentru considerentele ce succed:
Potrivit art. 607 C.proc.civ., cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor, doar in conditiile in care cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia teritoriala a instantei in raza careia se afla ultimul domiciliu comun. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuia la data introducerii cererii de chemare in judecata in circumscriptia instantei in care s-a aflat cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliul in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
Asa fiind, intrucat la data introducerii cererii de chemare in judecata, niciunul din soti nu mai locuia in circumscriptia instantei in care s-a aflat cel din urma domiciliu comun, iar paratul locuieste in strainatate, fata de dispozitiile art. 607 ultima teza C.proc.civ., instanta competenta din punct de vedere teritorial sa judece cauza este cea in a carei circumscriptie teritoriala se afla domiciliul reclamantei, respectiv Judecatoria Targoviste.
Din cate stiu eu, exista unele derogari in materia competentei teritoriale , iar privind competenta teritoriala in materie de divort, relevanta este stabilirea domiciliului la data introducerii cererii de divort, faptul ca domiciliul sotilor a fost schimbat ulterior introducerii actiunii, neprezentand importanta.
( Astfel opineaza si Boroi, Ciobanu, Briciu) in Dr. procesual civil, editia a V-a , p. 433.
te judeci la ultimul domiciliu comun...cum ca unul din soti inca are domiciliul la dimiciliul comun..cum zici
zic si io ..nespecializat pe divorturi:D
toacmai asta est eproblema ca. pana la primul termen de judecata nici unul din soti nu mai locuia la ultimul domiciliu comun.
@legally _aid stiu si eu asta, dar:
1.numai ca cererea completatoare face parete din cererea introductiva....
2. Cum opinati ca se poate efectua ancheta sociala, deoarece , am spus instanta A nu poate sa o dispuna, conform noului cod civil.
Din punctul meu de vedere instanta nu mai este competenta si trebuie sa trimita dosarul catre instanta din raza teritoriala a domiciliului paratului.
Invocati exceptia necompetentei teritorial.
Art. 5
Cererea se face la instanta domiciliului paratului. Daca paratul are domiciliul in strainatate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanta resedintei sale din tara, iar daca nu are nici resedinta cunoscuta, la instanta domiciliului sau resedintei reclamantului.
Art. 607
Cererea de despartenie este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul.
Alte discuții în legătură
Locul divortului
elisabeta5
Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in ... (vezi toată discuția)
Divort
Matilda33
Bună ziua, întrebarea mea este dacă soțul poate depune cererea de divorț în București, el fiind din București, dacă căsătoria a avut loc în alta ... (vezi toată discuția)