avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... locul divortului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

locul divortului

Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in Arad? Se poate si-n Constanta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:34, 28 Noiembrie 2009
Arad
Competenţa în materie de divorţ aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.

Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă nici unul dintre soţi nu mai locuieşte în raza teritorială a judecătoriei în care se afla cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este cea de la domiciliul pârâtului. În cazul în care pârâtul nu are domiciliul în ţară, competenţa aparţine judecătoriei de la domiciliul reclamantului.

Competenta e judecatoria din Arad.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Regulile privitoare la competenţa judecată a divorţului fac obiectul dispoziţiilor cuprinse în art. 607 c.proc.civ.
În ce priveşte competenţa teritorială întâlnim dispoziţii derogării de la regula actor sequitur forum rei consacrată de art. 5 c.proc.civ. Astfel, potrivit art. 607 c.proc.civ., cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor , însă numai dacă la data introducerii acţiunii cel puţin unul dintre soţi mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun .

Pentru determinarea competenţei teritoriale prezintă importanţă domiciliul comun al soţilor de la data introducerii acţiunii; schimbarea ulterioară a domiciliului soţilor, pe parcursul procesului, nu prezintă interes şi nu influenţează competenţa deja stabilită .
În cazul în care nici unul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei ultimului domiciliu comun, competenţa de a soluţiona procesul de divorţ aparţine instanţei a cărei rază teritorială se află domiciliul sau reşedinţa soţului pârât .
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort din strainatate troiss troiss buna ziua!daca unul dintre soti lucreaza in strainatate,in ce tara se poate deschide proces de divort?multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire adypompy adypompy pot deschide actiune de divort la judecatoria iasi daca am domiciliul in botosani? mentionez ca sunt nascut in iasi iar certificatul de casatorie este emis de ... (vezi toată discuția)