avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Admitere exceptia necompetentei teritoriale, domiciliu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Admitere exceptia necompetentei teritoriale, domiciliu schimbat dupa introducerea actiunii divort.

Avand in vedere o problema controversata si anume momentul la care se apreciaza competenta teritoriala a instantei in materie de divort, vreau sa comentam solutiile intantelor in sensul admiterii sau respingerii acestei exceptii la urmatorul caz.

sotia paraseste domiciliul conjugal , si se stabileste in lacalitatea X. dupa ce ea pleaca, sotul introduce actiunea la domiciliul comun , Y, dar , inainte de primul termen de judecata paraseste si el domiciliul in localitatea Z. ce instanta apreciati a fi competenta avand in vedere prevederile art. 607 Cod proc civ.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 15:52, 15 Martie 2012
Instanta unde locuia la momentul depunerii actiunii este competenta.
Citarea legala este o alta problema ce excede competentei teritoriale.
Depinde insa de dovezi.
ei bine , in speta, am invocat exceptia necompetentei teritoriale si a fost admisa. ca aargumente au fost faptul ca acesta este de ordine publica , iar conform art.159 ind. 1 alin2 cod roc civ poate fi ridicata dintre prima zi de infatisare si inceperea dezbaterilor....consider ca astfel s-a modificat practica judiciara ce raprota, intr-adevar la momentul introducerii cererii de chemare in judecata, cu toate ca art 607 nu specifica expres acest lucru s,iar art 159 precitat stabileste posibilitatea invocarii exceptiei dupa introducerea ei.
Nu cred ca se poate schimba practica judecatoreasca pe acest aspect.
Mai cred ca in caz de apel se va trimite cauza spre rejudecare.
Insa inteleg ca va convine acest lucru deoarece paratul vrea sa traga de timp.
Dupa parerea mea, consider ca; competenta este instanta de la ultimul domiciliul avut de cei doi soti.
Daca ulterior sotul - reclamant isi schimba domiciliul, este problema lui. Dar instanta competenta este Instanta ultimului domiciliul al sotilor.
Dar este obligatoriu si foarte important ca procedura de citare sa nu fie viciata, in mod deosebit cu 'sotul - parat "
Daca sotul parat pleaca din Bucuresti la Iasi si isi stabileste domiciliul acolo reclamantul e posibil sa nu isi permita divortul din lipsa de bani.
Legea a prezumat in culpa sotul care paraseste domiciliul conjugal si ratiunea de baza aceasta ar fi.
Sotul inocent nu poate fi obligat sa alerge dupa sotul vinovat si sa se prezinte personal in instanta asa cum cere legea dupa cum are chef sa isi stabileasca domiciliul sotul parat.
Multi ar ramane nedivortati daca ar fi asa:)
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)
Locul divortului elisabeta5 elisabeta5 Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in ... (vezi toată discuția)
Competenta generala divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul ... (vezi toată discuția)