avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competenta generala divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competenta generala divort

Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul conjugal cu copilul si pleaca in Rep. Moldova de unde intenteaza divort.
M-ar interesa parerile voastre deoarece, conform Codului civil Roman competente sunt instantele din Romania ( ultimul domiciliu comun, si domiciliu al paratului) iar conform Codului de proc civ al Republicii Moldova pot fi si cele de la domiciliul reclamantului:
Articolul 39. Competenţa la alegerea reclamantului

(5) Acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în instanţa de la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de ladomiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi întemeiate.


Stie cineva daca exista vre-un Tratat intre Romania si Moldova pentru rezolvarea acestor cauze, mai ales ca Republica Moldova nu este in UE?

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 19:42, 6 Ianuarie 2014
Din cate stiu avem cartea a VII-a din Noul Cod civil insa nu m-am lovit de problema asta pana acum si nu am studiat in profunzime.

Legea aplicabila divortului Art. 2.600
(1) In lipsa alegerii legii de catre soti, legea aplicabila divortului este:
a) legea statului pe teritoriul caruia sotii au resedinta obisnuita comuna la data introducerii cererii de divort;
b) in lipsa resedintei obisnuite comune, legea statului pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita comuna, daca cel putin unul dintre soti mai are resedinta obisnuita pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divort;
c) in lipsa resedintei obisnuite a unuia din soti pe teritoriul statului unde acestia au avut ultima resedinta obisnuita comuna, legea cetateniei comune a sotilor la data introducerii cererii de divort;
d) in lipsa cetateniei comune a sotilor, legea ultimei cetatenii comune a sotilor, daca cel putin unul dintre ei a pastrat aceasta cetatenie la data introducerii cererii de divort;
e) legea romana, in toate celelalte cazuri.
(2) Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman sau are resedinta obisnuita in Romania.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile si in cazul in care divortul este carmuit de legea aleasa de soti.

Sper sa nu ma insel cu privire la aplicabilitatea acestor dispozitii insa Legea nr. 105 din 1992 cu privire la raporturile de drept international privat a fost abrogata. Codul civil cuprinde aceste reglementari cu privire la elementele de extraneitate.

Fiind vorba si de un minor, cererile care il privesc sau care au ca prioritate interesul superior al copilului sunt de competenta instantei in circumscriptia careia acesta isi are resedinta obisnuita la momentul formularii cererii. Exista o Directiva europeana care este aplicata si de instantele noastre, insa nu imi aduc aminte numarul acesteia in acest moment.
Vedeți prevederile Tratatului MOLROM din 06.07.1996 încheiat între Moldova și România privind asistența juridică în materie juridică și penală:

[ link extern ]

Articolul 27 Divorţul
1. În caz de divorţ, dacă ambii soţi au cetăţenia unei Părţi Contractante şi locuiesc, la data introducerii acţiunii de divorţ, pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, va fi aplicată legea Părţi Contractante ai cărei cetăţeni sunt. Competenţa aparţine instanţelor sau altor instituţii abilitate ale ambelor Părţi Contractante.
2. Dacă, la data introducerii acţiunii de divorţ, unul dinte soţi este cetăţean al uneia din Părţile Contractante, iar celălalt soţ este cetăţean al celeilalte Părţi Contractante şi locuiesc, fie ambii pe teritoriul aceleiaşi Părţi Contractante, fie unul pe teritoriul unei Părţi Contractante şi altul pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante, sunt competente instanţele ambelor Părţi Contractante, care aplică legea statului lor.


În acest caz, după părerea mea, avem o competență teritorială alternativă, soțul reclamant fiind cel care face opțiunea în ceea ce privește instanța competentă.
multumesc mult pentru raspunsuri.

copilul este doar cetatean roman...prin rumare, tot conform Tratatului i s-ar aplica legea romana.

oticum nu mi se pare normal sa se judece In Moldova, doar pentru ca se prevede in codul lor ( contrar intregii legislatii europene 0 competenta alternativa.

eu as promova actiune si in Romania, iar la cea din Moldova as ridca exceptia necompetentei instantei moldovene, avand in vedere Tratatul, legislatia europeana ce prevede clar competenta la ddomiciliul paratului nu reclamantului dar si legislatia noastra.

ce parere aveti, ce sugesti imi dati sa pot aduce dosarul aici?
Copilul fiind cetățean român i se va aplica legea română, dar asta nu are legătură cu speța, deoarece legea română nu prevede nimic cu privire la minor în privința stabilirii competenței teritoriale a instanței de divorț. :)

Pentru divorț, se vor aplica prevederile tratatului care nu disting între cazurile în care soții au copii sau nu.

Pe de altă parte nu se judecă în Moldova pentru că prevede în codul lor, contrar legislației europene (mai ales că Moldova nu e membră UE), ci pentru că așa s-a convenit prin tratatul bilateral - competența aparține ambelor state.
Deci reclamantul are dreptul de a alege instanța competentă (pe oricare o dorește). Putea foarte bine ca soțul reclamant - oricare dintre ei - să aleagă instanța din România.

Dacă promovați acțiune și în RO, probabil că pârâta (reclamanta care a introdus acțiune în Moldova) va invoca faptul că există o cerere anterioară la o instanță din Moldova și până la urmă se ajunge la punerea în discuție a competenței.

După părerea mea, nu prea sunt motive pentru care cauza odată introdusă la instanța din Moldova să fie trimisă spre judecare în RO.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
Patrick_, utilizator
am inteles parerea dvs. multumesc

oricum daca se admite exceptia de necompetenta a instantelor moldovene ma gandesc ca se respinge actiunea, nu se declina in RO.....:)
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Divort de o cetateana de origine peruana bogdanpuscasu bogdanpuscasu Numele meu este Bogdan Puscasu si de 4 ani sunt casatorit cu o cetateanca de nationalitate peruana.Casatoria a fost oficiata in Peru dar actele nu au fost ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate lenacov lenacov Buna seara As avea nevoie de o lamurire in urmatoarea situatie: Eu si sotul (roman) meu( inça) ne-am casatorit prin intermediul ambasadei Romaniei in ... (vezi toată discuția)