avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divort de o cetateana de origine peruana
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divort de o cetateana de origine peruana

Numele meu este Bogdan Puscasu si de 4 ani sunt casatorit cu o cetateanca de nationalitate peruana.Casatoria a fost oficiata in Peru dar actele nu au fost depuse la ambasada Romaniei din Peru.Avem o fetita de 4 ani si am cumparat impreuna in Peru un apartament cu un credit bancar,credit bancar care este pe numele ei dar eu sunt trecut in acte ca propietar pentru ca am semnat in momentul cand s-a facut creditul.Eu am locuit acolo in ultimi 4 ani dar nu mi-am facut carnet de rezidenta nu am facut nimic.Acum vrem sa divortam si nu ne intelegem in privinta pensiei alimentare pentru copil si nici in privinta apartamentului.cum pot sa procedez sa obtin divortul si carui cadru legislativ ma supun eu ca cetatean roman cand vorbim de pensia alimentara.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: bogdanpuscasu , utilizator 19:32, 21 Ianuarie 2015
Si acum sunteti unde ?
Partajul se face dupa legea locului, iar competenta la divort - unde se stabileste si cat sa platiti pensie, e instanta de pe raza ultimului domiciliu al sotilor daca mai locuiti acolo. Daca ati venit in tara si dvs sunteti cel ce veti cere divortul, inregistrati intai casatoria in Romania.
multumesc pt mesaj.nu mai stau acolo am revenit in tara dar nu am avut domiciliul acolo pentru ca din cei patru ani din care am trait acolo daca am stat1 an impreuna deoarece eu sunt navigator si am petrecut majoritatea timpului pase vase.Acolo am stat la parinti ei si nu am carnet de rezidenta sau alte documente care sa ateste ca am stat acolo.
Art. 2600
Legea aplicabilă divorţului
(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;
b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;
c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;

d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;
e) legea română, în toate celelalte cazuri.

(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.

(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi în cazul în care divorţul este cârmuit de legea aleasă de soţi.



In acest sens sunt disp.urmatoare din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, care a intrat in vigoare la 1 martie 2005.

Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie in ultimul rand, introducerii cererii resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii .


Partajul va fi transat in Peru.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc.vroiam sa mai intreb ceva.eu nu ma inteleg in orivinta pensiei alimentare.eu nu am contract de munca care sa fie inregistrat nicaieri.eu orimesc contract de la firma din afara pentru 6 luni si atat nu platesc impozite nu asigurari nimic.vroiam sa va intreb in cazul acesta cum va fi determinata pensia alimentara si de catre care organ va fi stabilita de cel peruan sau de cel roman.va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul de un cetatean strain karla1961 karla1961 Buna seara! Baiatul meu este casatorit cu o fata din Peru.In urma casatoriei a rezultat un copil.Relatia lor nu a mers,sotia a plecat cu copilul in Peru iar ... (vezi toată discuția)
Divortul de un cetatean strain vasilicadanut vasilicadanut care este procedura in cazul divortului dintre un cetatean roman si unul strain,casatoria fiind incheiata in romania dar domiciliul fiind in grecia?ce taxe ... (vezi toată discuția)
Divort cetateni italieni Adelina_Crisan Adelina_Crisan Buna ziua! Sunt casatorista de 10 ani cu un cetatean italian, in prezent eu am domiciliul in Italia. Impreuna avem un copil de 7 ani si voiam sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)