avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu acordul partilor, fara avocat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu acordul partilor, fara avocat

Rog respectuos pe toti cei care stiu si sunt dispusi sa imparta cunostintele dobandite, sa imi explice daca exista posibilitatea introducerii actiunii de divort cu acordul partilor, fara asistenta juridica din partea unui avocat si daca acest lucru e posibil care este procedura de introducere a actiunii.
Va multumesc!:)
intrebare: exista minori?
Art. 38
Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei
si
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Oricare dintre soti poate cere divortul atunci cand starea sanatatii sale face imposibila continuarea casatoriei.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.


Art. 607
Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei in care se afla cel din urma domiciliu comun, instanta competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.
Art. 612
Cererea de divort va cuprinde, pe langa cele prevazute de lege pentru cererea de chemare in judecata, numele copiilor minori nascuti din casatorie sau care se bucura de situatia legala a copiilor nascuti din casatorie.
Daca nu sunt copii minori, se va face aratare despre aceasta.
La cerere, se va alatura un extract de casatorie si cate un extract de nastere al copiilor minori.
Cererea de divort, impreuna cu inscrisurile doveditoare, se va prezenta personal de catre reclamant presedintelui judecatoriei.
Paratul nu este tinut sa faca intampinare.
Interogatoriul nu poate fi cerut pentru dovedirea motivelor de divort.

Art. 613
Presedintele instantei, primind cererea de divort, va da reclamantului sfaturi de impacare si, in cazul in care acesta staruie in cererea sa, va fixa termen pentru judecarea cauzei.

Art. 613^1
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti. Atunci cand este cazul, in actiunea de divort, sotii vor stabili si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Primind cererea de divort formulata in conditiile alin. 1, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care, va fixa un termen de doua luni in sedinta publica. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii, fara a administra probe cu privire la motivele de divort.
Pentru solutionarea cererilor accesorii privind numele pe care sotii il vor purta dupa divort, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va putea dispune, atunci cand considera necesar, administrarea probelor prevazute de lege.
Art. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.

In cazul in care exista copii minori,divortul nu se poate pronunta pe baza acordului partilor.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
Da exista aceasta posibilitate, insa trebuiesc indeplinite 2 conditii , respectiv pana la data cererii de divort sa fi trecut minim un an de la data incheierii casatoriei si sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.Cererea de divort poate fi formulata si semnata de ambii soti.Personal nu uzitez o astfel de cale, pentru ca lucrurile se mai pot schimba pana la termenul de judecata.Formulez o cerere de divort de catre una dintre parti, iar la primul termen de judecata imi precizez actiunea , inchei acord si ma judec.
Domnule Presedinte,



Subsemnata X , in domicliata in ..........(cu domiciliu ales.....), si Y–, formulam prezenta cerere de chemare in judecata intrucat dorim

-sa desfaceti prin acordul sotilor casatoria incheiata la data ....de si inregistrata sub numarul din data de .... , in Constanta.


In fapt, am fost casatoriti de la data de.... , aceasta relatie maritala avand o durata de ....ani si din aceasta nu au rezultat copii.(sau copii minori )

Posibile motive :
Am resimtit o racire evidente a legaturii afective dintre noi.
Imposibilitatea de a convietui impreuna a fost cauzata de plecarile numeroase pe care le faceam , prin prisma muncii prestate.
Au existat si certuri constante , care ca au aparut din cauza lipsei de iubire .Prin urmare , nu am gasit nicio cale de a salva relatia , care e grav si iremediabil vatamata.

Diferenta pe care o prezinta caracterele noastre a condus la decizia de a finaliza aceasta casnicie.
In anumite momente , comunicarea a fost una defectuoasa, nicidecum una care sa rezolve carentele care existau intre noi.
Au existat moment lungi de separatie , lucru care s-a resimtit in relatia noastra.
Neintelegerile vadite dintre noi s-au concretizat in disensiuni insemnate.
Pe cale de consecinta, se impune desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, avand in vedere ca sunt intrunite dispozitiile imperative ale legii , in speta nu sunt copii minori si s-a scurs un an de la incheierea , in mod valabil , a casatoriei.


Ultima adresa la care am locuit a fost .....


In drept , actiunea se intemeiaza in baza articolului 38 din Codului familiei, alineatul al doilea si in baza articolului 617 din Codul de Procedura Civila.

Depunem prezenta cerere de chemare in judecata in dublu exemplar.

Anexam la prezenta actiune certificatul de casatorie, o copie certificata a acestuia, copii ale actelor de identitate , taxa judiciara de timbru in cuantum de 39 lei .
(pentru capetele accesorii un timbru de 0, 3 lei )


data



Cu deosebita consideratie ,

semnaturile amandurora sunt obligatorii




Domnului Presedinte al Judecatoriei ....
divortul prin acordul partilor este posibil in situatia in care a trecut cel putin un an de la data oficializarii casatoriei si daca nu au rezultat minori din aceasta casatorie .
in cazul in care aceste conditii sunt intrunite, va trebui sa investiti instanta competenta cu actiunea de divort, atasand certificatul de casatorie in original , copii de pe actele de identitate ale partilor, taxa de timbru in cuantum de 39 ron si timbru judiciar .
instanta competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala partile procesuale au avut ultimul domiciliu comun .

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord laurainaveronica1983 laurainaveronica1983 As dori sa aflu detalii despre cum se procedeaza si ce acte sunt necesare in cazul nunui divort de comun acord. Mentionez ca eu am buletinul in sectorul 6, iar ... (vezi toată discuția)
Divortul de comun acord fara copii sau partaj alecomsrl alecomsrl Buna ziua. as dori sa stiu daca se poate care este procedura(actele care se depun si unde) la divortul de comun acord fara copii si fara bunuri de impartit si ... (vezi toată discuția)
Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)