Competenta materiala: Conform art. 2 alin. 2 din OG 5/01 competenta materiala revine instantei legal competente sa judece fondul cauzei in prima instanta.
In aceste conditii, textul va trebui coroborat cu dispozitiile art. 1 si 2 din Codul de procedura civila. OG nr. 5/01 nu mai distinge expres ca in trecut intre litigiile de natura civila si cele de natura comerciala. Astfel, din analiza textelor invocate mai sus, rezulta ca daca litigiul in materie comerciala are o valoare mai mica de 100.000 RON acesta va fi judecat de catre judecatorie, iar daca are o valoare mai mare competenta va reveni tribunalului. In materie civila, valoarea prag este de 500.000 RON, valoare sub care litigiile sunt solutionate de catre judecatorie iar in cazul in care obiectul cauzei depaseste aceasta valoare, atunci litigiul va fi judecat de catre tribunal.
Un aspect important trebuie semnalat si anume ca in ce priveste calea de atac a somatiei de plata (cererea in anulare) aceasta va fi judecata tot de instanta competenta in judecarea fondului cauzei in prima instanta (art. 8 OG nr. 5/01).
Competenta teritoriala poate imbraca mai multe forme: de drept comun – aptitudinea instantei de a solutiona un litigiu in raport de domiciliul sau sediul, dupa caz, al paratului debitor (art. 5 Cod procedura civila), alternativa – reclamantul are posibilitatea alegerii dintre mai mult instante judecatoresti, deopotriva competente (art. 6, art. 7. alin 2 si 3, art. 8 alin. 1 si 2, art. 10 alin. 1 pct 1-8, art. 11 alin. 1 pct 1-3 Cod procedura civila), exclusiva – legea stabileste pentru un anumit tip de litigiu o competenta ca trebuie respectata in mod imperativ, reclamantul neputandu-si manifesta alegerea, conventionala – aceasta este competenta stabilita de parti de comun acord.
Doctrina si practica au statuat ca procedura somatiei de plata nu este de competenta generala exclusiva a instantelor judecatoresti si ca astfel de litigii pot fi solutionate de principiu si pe calea arbitrajului atunci cand partile au prevazut in mod conventional (prin clauza compromisorie sau compromis) acest lucru.
Comentarii articol (0)