Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase (in continuare “Agentia”) este persoana juridica de interes public in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor care stabileste conditiile in care pot circula substantele si preparatele chimice periculoase pentru om si mediu, astfel incat acestea sa nu afecteze viata si sanatatea populatiei sau mediul inconjurator.
Potrivit Procedurii de raportare a datelor si informatiilor referitoare la substantele si preparatelor chimice (aprobata prin Ordinul nr. 1001/2005 al MMGA), agentilor economici care isi desfasoara activitatea in domeniul substantelor si preparatelor chimice (producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori) le revine obligatia sa raporteze trei categorii de informatii, dupa cum urmeaza:
1. Date si informatii generale – acestea se raporteaza in mod obligatoriu de catre agentii economici, in fiecare an, pentru toate substantele chimice, ca atare sau in preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piata, indiferent de cantitate. Raportarea informatiilor si datelor cu caracter general se face conform anexei nr. 1 la Procedura si privesc agentul economic si substantele chimice. Agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori trebuie sa raporteze anual, in perioada 1 ianuarie - 31 martie, datele si informatiile generale pentru substantele si preparatele chimice plasate pe piata in anul precedent.
2. Date si informatii detaliate – acestea se raporteaza obligatoriu de catre toti agentii economici, in fiecare an, pentru fiecare dintre substantele chimice plasate pe piata, ca atare sau in preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piata, in cantitati mai mari de 1.000 tone/an. Detalii privind aceste date si informatii se regasesc in anexa nr. 2 la Procedura. Datele si informatiile detaliate se raporteaza de catre agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori, anual, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie.
3. Date si informatii suplimentare - se raporteaza doar la cererea Agentiei. Autoritatile competente vor stabili cazurile si termenele in care agentii economici producatori, importatori, utilizatori sau distribuitori trebuie sa le transmita.
Agentii economici raporteaza numai Agentiei datele si informatiile generale, detaliate si suplimentare, referitoare la substantele chimice, conform programului si ghidului de utilizare aflat pe pagina de web a Agentiei.
Toate aceste date si informatii vor fi transmise in format electronic si vor fi autentificate prin formularul prezentat in anexa nr. 3, semnat de conducerea agentului economic sau prin semnatura electronica.
Conform prevederilor Procedurii, Agentia va participa, impreuna cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si cu alte autoritati publice care au atributii legale in acest sens, la intocmirea si transmiterea datelor si informatiilor privind substantele chimice plasate pe piata, ca atare sau in preparate, solicitate de Comisia Europeana sau de alte organisme comunitare.
Netransmiterea sau transmiterea cu intarziere de catre producatori, distribuitori si/sau utilizatori a datelor necesare pentru evaluarea riscului pe care substantele si preparatele chimice periculoase il reprezinta pentru sanatatea populatiei si pentru mediu constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda intre 20.000 RON si 60.000 RON (amenda mentionata vizeaza persoanele juridice, sanctiunea putand fi aplicata si persoanelor fizice intr-un cuantum diferit).
Comisia Europeana a adoptat un nou sistem de reglementare a chimicalelor ca este in curs de implementare, sistemul REACH (Inregistrarea, Evaluarea si Autorizarea Chimicalelor), prin care societatile care produc sau importa substante chimice in cantitati mai mari de 1 tona/an trebuie sa inregistreze aceste substante intr-o baza centrala de date care este administrata de Agentia Europeana pentru Chimicale. Sistemul REACH va intra in vigoare in data de 01.06.2007, iar Agentia Europeana al carei sediu va fi stabilit la Helsinki va fi complet operationala la 01.06.2008, perioada in care se vor pre-inregistra dosarele pentru substantele existente si inregistra dosarele pentru substantelor noi.
Potrivit cu Strategia pentru o politica viitoare a chimicalelor prevazuta in Cartea Alba a Comisiei Comunitatii Europene, autoritatile Statelor membre isi vor mentine in mare masura actualele responsabilitati. Toate autoritatile vor avea o responsabilitate colectiva asupra inregistrarii si evaluarii substantelor, similara cu responsabilitatea curenta a notificarii substantelor noi.
Comentarii articol (0)